Epidemiologická situácia vo Fakultnej nemocnici AGEL Skalica začína byť neúnosná. Pozitivita PCR testov prekročila v minulom týždni 40 percentnú hranicu. Za víkend bolo hospitalizovaných 12 pacientov s novým koronavírusom. Stav v nemocnici sa naďalej zhoršuje v neprospech každého ďalšieho covid pacienta, ktorý bude prijatý na nemocničné lôžko.

Nemocnica vyzýva verejnosť, aby každý jednotlivec starostlivo zvažoval svoje správanie sa s ohľadom na svoje okolie a blízkych. Každé neprekrytie dýchacích ciest, každé neumytie rúk, každé zotrvanie v priestore, kde sa hromadí väčší počet ľudí, každá bez lekára liečená covid infekcia, to všetko zhoršuje epidemiologickú situáciu v regióne a následné možnosti liečby chorých na covid-19. Jediný účinný spôsob  boja s pandémiou vidí nemocnica v intenzívnom očkovaní verejnosti.

Fakultná nemocnica AGEL Skalica k dnešnému dňu eviduje 36 pozitívnych pacientov, 6 pacienti sú umiestnení na lôžkach s pripojením na umelú pľúcnu ventiláciu na oddelení anestéziológie a intenzívnej medicíny. Medzi zamestnancami je 18 chorých, 2 ďalší sú v karanténe. Nemocnica v minulom týždni otestovala PCR testami viac ako tisícku osôb a PCR pozitivita sa už vyšplhala na 40%. Antigénovými (ATG) testami bolo otestovaných za minulý týždeň viac ako 500 osôb. Dopoludňajšie ATG testovanie sa realizuje od minulého týždňa v budove hniezda záchrany, poobede a cez víkendy sa naďalej testuje v odberovej jednotke pri patológii a infektologickej ambulancii.

Jediný zmysel boja s pandémiou vidím v intenzívnom očkovaní. Kapacitu očkovania sme preto zdvojnásobili. Od tohto týždňa už očkujeme na dva tímy,“ uviedol  námestník pre liečebno-preventívnu starostlivosť vo Fakultnej nemocnici AGEL Skalica MUDr. Daniel Vidovič, MPH. Očkuje sa 5 dní v týždni. Naďalej sa vo vakcinačnom centre očkuje aj prvou a druhou dávkou vakcíny. Za minulý týždeň bolo očkovaných 654 osôb, z toho 85% tvorilo očkovanie treťou dávkou. S navýšenou kapacitou očkovania bude týždenne podaných vo vakcinačnom centre nemocnice cca 1200 dávok.

Dlhodobo sa situácia v regióne zhoršuje, ale naše možnosti sú obmedzené. V tejto kritickej epidemiologickej situácii žiadame verejnosť o pomoc. Prosíme o dôsledné dodržiavanie opatrení nielen v nemocnici, ale aj mimo nej. Treba sa správať zodpovedne k tým, ktorých môže vírus ohroziť,“ apeluje na verejnosť riaditeľ nemocnice MUDr. Jakub Rybár.


.

BM: Kralici