“Z elektronickej hudby je mojím najväčším vzorom Armin Van Buuren,” hovorí v rozhovore spevák, klavírista a skladateľ Ondrej Čuraj (Andy CJ).

Kedy si sa prvý raz stretol s hudbou a pri akej príležitosti to bolo?
Keď som mal asi 2-3 roky, moji rodičia si všimli, že sa mi veľmi páči hudba.

Odkedy sa jej aktívne venuješ?
Hudbe sa venujem aktívne od svojich 7 rokov. Keď som začal chodiť na základnú umeleckú školu.

Na aké nástroje hráš?
Prvý hudobný nástroj, na ktorom som sa začal učiť hrať, bol klavír. Potom po štyroch rokoch som začal hrávať na keyboarde. Neskôr som si obľúbil syntezátory.

Keďže s tebou spolupracujem, viem, že sa venuješ spevu, komponovaniu a hraniu. Čo máš z týchto troch vecí radšej, prípadne čo ti ide najlepšie?
Najradšej mám komponovanie hudby a tvorbu beatov na počítači.

Ako a kedy vznikol tvoj internetový pseudonym?
Môj prvý internetový pseudonym bol „Agent y“, pod ktorým som od 12 rokov hral rôzne skladby od známych skupín na klávesoch. Tie som uverejňoval na Youtube. Môj prvý projekt bol „Soundnoids“. Ten vznikol, keď som mal 15 rokov a začal som sa venovať tvorbe vlastnej elektronickej hudby. V súčasnosti komponujem pod názvom „Andy CJ“, čo je vlastne Andy ako Ondrej a CJ ako prvé a posledné písmeno môjho priezviska Čuraj.

Malacké pohľady Knihy.Zahori

Viem, že sa autorsky pohybuješ v rôznych hudobných žánroch, vedel by si nám ich predstaviť?
Od detstva som prešiel rôznymi žánrami elektronickej hudby. Tá je zo všetkých hudobných žánrov najmladšia a počúvajú ju prevažne mladí ľudia. Rozdeľuje sa na pohodovú (chillovú), ktorá má za cieľ poslucháča ukľudniť, jej opakom je hudba tvrdá (industriálna). Poslucháči si užívajú zvuky rôznych syntezátorov, ktoré pripomínajú priemyselné zvuky. Ďalej sa elektronická hudba rozdeľuje na tanečnú (techno, house, trance) a trocha svižnejšiu Drum and Bass. Medzi elektronickú hudbu môžu patriť aj rôzne hip hopové žánre, aké sú boom bap a trap. Tieto sú založené na výpovednej hodnote speváka alebo rapera. Neskôr som skladal aj pop rock a indie (nezávislý) rock, ktorý má základ na rôznych bicích groovoch a sile elektrických gitár.

Môžeš nám povedať, čo v súčasnosti robíš?
Študujem na cirkevnom konzervatóriu v Bratislave. Komponujem rôzne klavírne skladby, ktoré neskôr dotváram na duo klavír, husle. Taktiež som začal tvoriť orchestrálnu (filmovú) hudbu. Ponáram sa do krásy orchestrálnych nástrojov, ako sú husle, lesný roh, flauta, v kombinácii s modernou elektronickou hudbou (syntezátory). Tento žáner je takým moderným spojením starej vážnej hudby a súčasnej modernej elektronickej hudby. Popri tom tvorím aj modernú hudbu.

Napĺňa ťa štúdium na konzervatóriu?
Určite áno. Otvára mi to oči v hudbe a rozširuje hudobný rozhľad.

Ktoré predmety máš najradšej a naopak, bez ktorých by si sa zaobišiel?
Obľubujem všetky predmety, či už dejiny hudby, alebo sluchovú analýzu, prípadne skladbu.

Koľko piesní si doteraz zložil a ktorá je podľa teba kvalitatívne najlepšia?
Piesní som napísal odhadom asi 90, ale nie všetky sú podľa mňa hodné publikovania :). Beatov (hudobných podmazov) som skomponoval asi 250 a zložil som 15 remixov známych spevákov a skupín. Zo súčasných skladieb sa mi najviac páči „Nová doba“, ku ktorej si mi ty napísal text.

Čo pre teba znamená hudba ako taká?
Hudba pre mňa znamená život. Pre mňa je to taká forma meditácie, uvoľnenia a kreativity.

Kto je tvojím muzikantským vzorom?
Z elektronickej hudby je mojím najväčším vzorom Armin Van Buuren. Z klasickej vážnej hudby sú mojimi vzormi Chopin a Čajkovskij. Zo slovenských spevákov je to Richard Müller a zo zahraničných Elton John.

Máš nejaký konkrétny hudobný sen?
Áno. Spolupracovať s úspešnými umelcami.

Pripravuješ v súčasnej dobe nové piesne? Ak áno, aké?
Áno. Chcel by som zverejniť ďalšie piesne so skvelými textami od teba. Ako dobre vieš, rád s tebou spolupracujem.

Čo by si na záver odkázal svojim poslucháčom?
Ďakujem každému poslucháčovi, čo zdieľa a lajkuje moje piesne na YouTube. Sľubujem, že v tom budem aj naďalej pokračovať.

Miroslav Búran


.
Toto je čítané

Skalica získala dotáciu takmer 1,5 milióna eur na revitalizáciu lesoparku Hájek

V Skalici zrevitalizujú lesopark Hájek aj Mestská búdu. Zámer na tieto projekty…

BM: Ustekana sobota