Poďme všetci  von do prírody, rozhýbme si telo, potešme dušu. Nesťažujme sa, neupadajme do letargie, ale intenzívne prežívajme to, čo nám je v týchto časoch dovolené.

Nezostaňme sedieť osamote doma, ale  nájdime v sebe silu bojovať  aktívnym pohybom proti ťažkej dobe, chorobám a bolesti. V Jednote dôchodcov Malacky sme vymysleli pre našich členov výzvu Pochod dôchodcov proti korone.

Je vedecky dokázané, že chôdza je pre seniora najzdravší pohyb, preto sme sa zamerali na spoločné aktivity v prírode. Cieľom je prejsť denne minimálne 7 000 krokov. Spoločné vychádzky do prírody v okolí mesta znamenajú pozitívne zážitky. Pohyb na čerstvom vzduchu upevňuje zdravie, rozhýbe telo: čím viac radosti zažijeme, tým sme odolnejší voči chorobám.  Začali sme už počas minulej zimy. Mnohí chodia individuálne, iní vo dvojiciach či v skupinkách.  Postupne sa pridávajú ďalší.

Tulaj december 2023

Tak teda chodíme. Máme za sebou kilometre v našom okolí. S nimi prichádzajú príjemné pocity, veľa spoločných pozitívnych  zážitkov a smiechu. Sem-tam zmokneme, ale vydržíme a nikto sa nesťažuje. Pripája sa nás čoraz viac, nechýbajú silné dojmy z prírody, najmä teraz na jeseň to bola krása v Zámockom parku.

Nielen krásy zimnej či jesennej prírody na nás pôsobia veľmi pozitívne, ale sú to spoločné zážitky či úsmevné príhody, ktoré spolu zažijeme. Veď stretnúť v lese za mestom mladého diviačika, ktorý sa nás bál viac ako my jeho – to sa len tak každý deň nestáva. Dostať do cieľa cestou-necestou je zábavnejšie, ako ísť vychodenými cestičkami. Je to vzrušujúce,  vyplavuje sa  adrenalín, rozprúdi sa krv v tele. Kým to situácia dovolila, dali sme si aj zastávku na pivko, kávičku či malinovku. Doteraz sme prešli 260 kilometrov, a to ešte nemáme údaje od všetkých.

Počas týchto ťažkých časov sme pochopili, že  nikto nesmie byť sám  doma a smutný, lebo strach a beznádej prináša do našich životov  zmätok a spolu s ním aj zhoršenie telesného a duševného zdravia. Potrebujeme  nádej, že sa objaví svetielko nádeje a s ním aj koniec choroby, ktorá nás ohrozuje dlhé mesiace. Takto bojujeme spoločne a dúfame, že sa v zdraví opäť budeme môcť venovať našim obvyklým činnostiam.

Text: D. Bukovská, predsedníčka ZO JDS Malacky, foto: A. Osuská


.

BM: Ustekana sobota