Pohybu krátko pred vianočnými sviatkami má azda každý dosť. Nákupy a vybavovačky však počas sviatkov ustanú a to nakúpené, napečené či navarené musí niekto zjesť. Aby zdravie neutrpelo, telo potrebuje pohyb.

 

Pripravili sme si pre vás niekoľko tipov na ľahkú až stredne ťažkú turistiku v najbližšom okolí Malaciek. Žiadne lavínové nebezpečenstvo, iba čerstvý vzduch, príjemná dávka pohybu a ako odmena krásne výhľady.

 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Záhorí.sk (@zahori.sk)

Turistické výpravy si obvykle spájame s letným obdobím. Počasie býva príjemnejšie, obvykle stabilnejšie, no práve v lete je hrozba búrok vyššia. Zimné počasie je viac predvídateľné a na krátkodobú predpoveď počasia sa možno spoľahnúť. Ak SHMÚ nehlási veľké sneženie či tvorbu poľadovice, na túru sa môžete vybrať aj teraz v zime. Prináša to so sebou mierne riziko spojené s neupravenými chodníkmi, ale dobrá obuv a dobrý výber trasy sú istotou.

Pálfyovci Knihy.Zahori

Okolie Malaciek
Prvý tip je jednoduchý a možno ho ani nepotrebujete. No predsa: príroda v blízkosti Malaciek je očarujúca. Či už sa vyberiete do vojenských lesov (mimo núdzového stavu), k rybníkom, či prejdete celý Zámocký park. Mnoho chodníkov a cestičiek je spevnených a zvládnu ich aj malé deti.

 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Záhorí.sk (@zahori.sk)

Pezinská Baba (527 metrov n. m.)
Začnime zľahka. Tu najväčšie prevýšenie prekonáte autom. Keď sa vám podarí zaparkovať a omrzí vás bobovanie, sánkovanie či bežkovanie, prejdite cez hlavnú asfaltovú cestu. Po hrebeni vás čaká hneď niekoľko pekných miest, stačí si len vybrať dĺžku trasy. Najbližšie, zhruba dva kilometre po červenej značke, je Čmeľok (709 m n. m). O kilometer ďalej je sedlo Javorina. Tento kus po hrebeni je súčasťou zaujímavého okruhu okolo Perneka cez Babu a sedlo Javorina po modrej, červenej a následne späť do Perneka po žltej značke. Na tento okruh si však treba rezervovať viac hodín.

 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Záhorí.sk (@zahori.sk)

Vápenná (752 metrov n. m.)
Aj po snežení, ktoré sa v Malých Karpatoch nevyskytuje každý rok, je výstup na Vápennú príjemný a skutočne prenádherný. Od parkoviska v Sološnici sa treba vydať po zelenej značke až na Roštún –  Vápennú. Odmenou za nie príliš náročné stúpanie je krásny výhľad. Zasnežené kopce, stromy či lúky stoja za pohľad, a nielen na fotkách. Len opatrne smerom dole. Sneh počas našej návštevy bol sypký, no niektoré strmé úseky boli aj tak šmykľavé. Najlepšie to vyriešili tí, ktorí nasadili mačky, avšak aj staršie deti to zvládli bez nich. Stačí ísť opatrne. Ak si netrúfnete až tak vysoko, na mieste kde sa spája zelená s červenou značkou, môžete pokračovať po červenej, odkiaľ sa vám otvorí pekný výhľad do doliny.

 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Záhorí.sk (@zahori.sk)

Báborská (542 metrov n. m.)
Báborská je tiež súčasťou pekného, približne 15-kilometrového turistického okruhu, ktorý sa začína a končí v Plaveckom Podhradí. Od parkoviska na okraji obce zamierite k Plaveckému hradu a po modrej vystúpite na Báborskú. Odmenou za finálne stúpanie je opäť krásny výhľad do okolia. Odtiaľ môžete pokračovať ďalej na Amonovu lúku, alebo sa otočíte a po vlastných stopách prídete späť. Podobný okruh je aj nad obcou Plavecký Mikuláš s výstupom na Čiernu skalu (662 m n.m.).

 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Záhorí.sk (@zahori.sk)

Malé Karpaty skrývajú mnoho zaujímavých miest a aj keď ich už poznáte, v zime získajú iný rozmer.

J. Hargaš, foto: S. Osuský, J. Hargaš


.
Toto je čítané

Ochotníci z Gbiel sa odprezentujú na súťažnej prehliadke v Trnave

V Trnave sa od piatka do nedele (22. 4.) koná súťažná prehliadka…

BM: Ustekana sobota