Rok 2021 bol pre cestovný ruch náročný. Krajská organizácia cestovného ruchu Trnavský kraj však aj napriek nepriaznivej situácii hľadala spôsoby, ako aktívne vytvárať zážitky a rozširovať tak výletné možnosti v Trnavskom kraji, a tým podporiť ľudí pracujúcich v službách cestovného ruchu aj v nadväzných odvetviach, ako je napríklad kultúrny a kreatívny priemysel.

 S novým tímom krajskej organizácie cestovného ruchu sa nám podarilo výrazne zdynamizovať aktivity a zviditeľniť Trnavský kraj ako destináciu. Aj v roku 2022 budeme pokračovať v rozbehnutých projektoch a zároveň prinesieme ďalšie atraktívne novinky,“ uviedol trnavský župan Jozef Viskupič.

Zámerom KOCR Trnavský kraj pre rok 2021 bolo zosieťovanie partnerov v destinácii tak, aby sa pokryli všetky tzv. biele miesta v kraji lokálnymi organizáciami destinačného manažmentu – oblastnými organizáciami cestovného ruchu. Takto sa v októbri 2021 podarilo založiť novú oblastnú organizáciu cestovného ruchu v okrese Galanta s názvom “Matúšova zem – Mátyásföld” a začleniť mesto Hlohovec do oblastnej organizácie cestovného ruchu Rezort Piešťany.

Plocha draka Knihy.Zahori

Očakávame, že budúci rok bude opätovne veľmi náročný pre cestovný ruch, vzhľadom na pokračujúcu pandémiu a ďalšie s tým súvisiace podmienky pre vstup zahraničných návštevníkov na Slovensko. „Plánujeme sa preto zamerať konkrétne aj na prihraničné regióny a ponúknuť také produkty a služby, ktoré bude možné realizovať aj napriek tejto situácii. Radi by sme sa zamerali na tie témy, ktoré pohraničie spájajú, ako sú šľachtické rody a ich osobnosti. Chceli by sme cez ne pripomínať a prezentovať verejnosti ich život, dielo a prínos pre naše regióny a pre dnešnú dobu,“ skonštatoval predseda KOCR Trnavský kraj Pavol Kalman s tým, že organizácia bude hospodáriť s celkovým rozpočtom takmer 920-tisíc eur.

KOCR Trnavský kraj v roku 2022 významne podporí aj regionálne produkty, ktoré sú súčasťou destinačného produktu a cez lokálnu ekonomiku tak zabezpečujú aj väčší ekonomický prínos do destinácie.

 

V roku 2021 krajská organizácia cestovného ruchu Trnavský kraj zahájila letnú výletnú sezónu vypravenými historickými vlakmi – Výletným vlakom Pálffy a Štefánik, respektíve Brezovskou lokálkou. „Tieto historické mašinky s divadelným predstavením v podaní profesionálnych hercov župného Divadla Jána Palárika v Trnave jazdili z Bratislavy alebo z Nového Mesta nad Váhom do Smoleníc a do Brezovej pod Bradlom. Počas prázdnin prešli 1 823 vlakových kilometrov a previezli spolu 1332 cestujúcich. Vďaka veľkému záujmu výletníkov plánujeme v tomto projekte pokračovať aj v letnej sezóne 2022 a zároveň v ňom priniesť viacero produktových inovácií,“ uviedla riaditeľka KOCR Trnavský kraj Agáta Mikulová. Nielen vlaky, ale aj vypravené cyklobusy sa stali veľmi vyhľadávaným spôsobom cestovania za zážitkami. K letným cyklobusom “Od vody k vode” zo Senca do Čunova sa na jeseň pridali Cyklobusy do Malých Karpát, ktoré prispeli k zvýšeniu záujmu turistov o cyklovýlety z Trnavy a z Piešťan.

V septembri sa KOCR Trnavský kraj podarilo uskutočniť unikátny koncert komornej hudby s názvom “Rozárium hudby” v parku kaštieľa v Dolnej Krupej, kde v minulosti prebýval aj slávny skladateľ Ludwig van Beethoven, o čom mnohí Slováci ešte stále nevedia. Po tomto umeleckom zážitku nasledoval dušičkový splav Dunajský svetlonos, počas ktorého účastníci splavovali rozvetvené dunajské ramená v katamaránoch s lampášmi. “Splavné rieky a pobyt pri vode sú pre náš kraj unikátnymi výletnými možnosťami a téma vody bude v komunikácii Trnavského kraja viac a viac viditeľná,” prezradila Agáta Mikulová s tým, že „téma termálnej vody dostala priestor už príchodom sychravého počasia na jeseň tohto roku, kedy KOCR Trnavský kraj v spolupráci so Železničnou spoločnosťou Slovensko, Thermalparkom Dunajská Streda a Thermal Corvinus Veľký Meder uviedla na trh aquapass Vlakom za termálom. Ide o jeden výhodný kombinovaný lístok zakúpený na vlakovej stanici, ktorý slúži nielen ako lístok na vlak a bezplatný transfer medzi železničnou stanicou a aquaparkom, ale zároveň ako vstupenka do aquaparku.“

Na záver roka, tesne pred vyhlásením lockdownu, sa Trnavskému kraju zážitkov v spolupráci s Divadlom Jána Palárika v Trnave podarilo uviesť premiéru zážitkovej prehliadky mesta “Piešťany podľa Wintera”. Opätovné spustenie tejto prehliadky, o ktorú je veľký záujem aj v podobe vianočnej darčekovej poukážky, je naplánované po uvoľnení protipandemických opatrení začiatkom roka 2022.

 

V roku 2021 KOCR Trnavský kraj tiež predstavila unikátny projekt risografík s príbehmi z Trnavského kraja, ktorý finančne pomohol pandémiou postihnutému kreatívnemu odvetviu, konkrétne ilustrátorom a tlačiarom.

 

„Popri práci v území a napredovaní v aktivitách sme sa tento rok stali súčasťou netradičného projektu výstavby novej turistickej útulne Jozefa Maka v lokalite Mihalinová v Malých Karpatoch. Podporili sme iniciatívu Hikemates a madebythe, ktorí spustili crowfundingovú výzvu na áčkový architektonický návrh. Naň sme nadviazali a vyčlenili 30-tisíc eur na realizáciu zámeru. Sprístupniť by sme ju chceli do letnej turistickej sezóny,“ avizoval župan Viskupič.

 

Krajská organizácia cestovného ruchu Trnavský kraj želá všetkým Vianoce plné zážitkov a veľa šťastia a zdravia v novom roku 2022!

 


.
Toto je čítané

Festival Fest Zdravo v Jánoch prinesie sériu prednášok a rozhovorov o zdravom životnom štýle

Festival zdravého životného štýlu Fest Zdravo v Malom parku pri zdravotnom stredisku…

BM: Ustekana sobota