Fakultná nemocnica AGEL Skalica má za sebou už druhé Vianoce, ktoré boli poznačené pandémiou koronavírusu. Napriek kritickej situácii spred sviatkov, uplynulé dni priniesli mierne zlepšenie a hospitalizovaných pacientov s koronavírusom výrazne ubudlo.

Všetci ostatní pacienti, ktorým to zdravotný stav dovoľoval, boli na sviatky prepustení do domáceho liečenia. V tejto chvíli je však ešte skoro na prílišný optimizmus, všetci očakávajú, čo prinesie nová mutácia Omikron.

,,Aktuálne poskytujeme zdravotnú starostlivosť 23 pacientom s koronavírusom, pričom 5 pacientov má veľmi vážny stav a vyžadujú si podporu umelej pľúcnej ventilácie na oddelení anestéziológie a intenzívnej medicíny. Celkovo je situácia stabilizovaná, zaznamenali sme pokles pacientov s covid-19 o 13, čo je pozitívne. Týždenný priemer PCR pozitivity sa však stále drží na úrovni takmer 32%,“ uviedol riaditeľ skalickej nemocnice MUDr. Jakub Rybár.

Ako ďalej uviedol, zdravotníci mali relatívne pokojné Vianoce aj čo sa týka úrazov a urgentných stavov. Nemocnica má naďalej zastavenú plánovanú operatívu, vykonávajú sa len neodkladné operácie a stále platí aj zákaz návštev pacientov. Znamená to, že počas najkrajších sviatkov v roku zdravotníci suplujú aj tých najbližších pre pacientov, ktorí musia ostať v nemocnici.

Vzhľadom na snahu zaočkovať čo najviac ľudí, nemocnica očkuje aj počas týchto medzi sviatkových dní, vakcinačné centrum nebude v prevádzke od 31. decembra do 2. januára 2022.


.
Toto je čítané

Na Mierovom námestí v Malackách vyrastie mestská lúka

Menej prachu, znižovanie teploty, zadržiavanie vlhkosti priamo na mieste a mestské lúky…

BM: Ustekana sobota