Beh sa teší čoraz väčšej popularite. Na pohľad sa zdá, že je to jednoduchý šport, no nie je tomu tak. Potrebujete správnu bežeckú techniku, pretože bez nej si môžete viac uškodiť ako pomôcť. V neposlednom rade treba kvalitné bežecké topánky, ktoré tlmia nárazy pri behu. Takýmto pomocníkom bežcov je aj japonská značka ASICS. Viete ako vznika a ktorý športovci ju majú v obľube? 

foto unsplash.com

Názov ASICS je akronym latinského výrazu „Anima Sana In Corpore Sano“, čo v preklade znamená: „V zdravom tele, zdravý duch“. Ešte predtým, ako sa spoločnosť premenovala, vyrábala topánky niekoľko rokov pod iným názvom. 

Ako sa začal príbeh značky ASICS?

Predtým, ako sa spoločnosť začala volať ASICS, ju založil Kihachiro Onitsuka v roku 1949 pod názvom ONITSUKA Co., Ltd. Nemal veľa poznatkov o výrobe športových topánok, ale jeho zanietenosť a vytrvalosť mu pomohli vytvoriť prvé basketbalové topánky. V tom čase sa basketbalová obuv považovala za najťažšiu na výrobu medzi atletickou obuvou. Onitsuka si zaumienil, že ak sa mu podarí vyrobiť takéto topánky, dokáže prekonať všetky ďalšie prekážky. Prototypy topánok opakovane testovali v popredných basketbalových veľmociach tej doby, až kým na jar 1950 nevyšiel prvý model.

Počas večere s priateľmi, pri jedení šalátu s chobotnicami, si všimol prísavky, ktoré sú pre tieto stvorenia typické. Inšpirovali ho prehĺbiť jamky na podrážke basketbalových topánok tak, že pripomínali prísavky chobotnice, a tým zlepšil rozbiehanie a zastavovanie hráčov.

foto pexels.com

Prvá obuv na maratónsky beh

V roku 1953 spoločnosť navrhla špeciálnu maratónsku obuv, aby znižovala únavu pri behoch na dlhé trate. Topánky vychádzali z tradičnej halovej „tabi“ obuvi, ktorá bola charakteristická rozdelenou špičkou. Namiesto bavlny však použili vinylon, ktorý zabraňuje poteniu nôh. Súčasťou obuvi bola aj špongia na päte. Všimli si, že maratónski bežci brali pľuzgiere, ktoré sa im vytvorili počas behu, ako samozrejmosť.

A tak sa v roku 1960 pokúsili vyvinúť topánky odolné voči pľuzgierom. Inšpirovaní chladiacim systémom v automobiloch, skúšali naplniť podrážky vodou, ale ukázalo sa, že topánky boli príliš ťažké a navyše spôsobovali vlhké nohy. Pri tomto neúspešnom pokuse sa však nevzdali, inšpirovali sa motocyklami, ktoré boli chladené vzduchom. Vytvorili topánky, ktoré pomenovali Magic Runner. Obuv mala otvory vpredu na špičke a po bokoch, vďaka čomu dokázala pri behu cirkulovať vzduch.

Značka sa začala tešiť popularite na celom svete. Maratónske topánky ONITSUKA nosili aj Brit Basil Heatley, ktorý bol víťazom striebornej medaily v roku 1964 na Letných olympijských hrách Tokiu a Japonec Kokichi Tsuburaya, ktorý skončil v tesnom závese za Britom. 

Počas nasledujúcich rokov firma Onitsuka napredovala vo vývoji nielen bežeckých topánok, ale aj obuvi určenej pre rôzne športy. Napríklad uviedla na trh gymnastickú obuv, zápasnícku obuv, futbalové kopačky, šermiarske topánky či volejbalovú obuv. 

foto pexels.com

Ako vznikli ikonické „tigrie prúžky?“

Legendárne prúžky, ktoré sú charakteristické aj pre dnešné modely obuvi značky ASICS predstavili v roku 1966 pod názvom „línia Mexiko.“ Topánky boli navrhnuté pre športovcov reprezentujúcich Japonsko na Letných olympijských hrách v Mexiku.

Pred veľkým debutom, ešte počas kvalifikačných kôl, vzbudili topánky veľkú pozornosť. Napriek tomu ich veľkolepý vstup musel počkať až do otváracieho ceremoniálu hier v Mexiku, kde celá japonská delegácia vstúpila na štadión s modelom MEXICO DELEGATION a predstavila verejnosti dnes už charakteristické „Onitsuka Tiger Stripes.“

Dizajn vznikol pri internej súťaži, ktorá mala za úlohu vytvoriť charakteristický znak, ktorý musel byť zároveň funkčný. Prúžky priniesli väčšiu stabilitu povrchového materiálu a výrazne zlepšili odolnosť.

 

Ako sa spoločnosť Onitsuka Co., Ltd. premenovala na ASICS?

V roku 1977 sa tri spoločnosti – Onitsuka Co. Ltd., GTO Co., Ltd., a Jelenk Co., Ltd. spojili a vyformovali ASICS. Na trh vstúpili ako výrobca športových potrieb. Názov je akronym už vyššie spomínaného latinského citátu, ktorý odzrkadľuje filozofiu spoločnosti.

V priebehu nasledujúcich rokov otvorili niekoľko pobočiek po celom svete. V roku 1990 v japonskom meste Kobe vybudovali Výskumný ústav športových vied, čo dokazuje ich odhodlanosť stále inovovať a pomáhať športovcom zlepšovať výkony. Stali sa obľúbenou značkou mnohých úspešných športovcov. Tenisové topánky si obľúbil srbský tenista Novak Djoković, bežecké zase americká maratónska bežkyňa a držiteľka bronzovej medaily z olympiády z roku 2004, Deena Kastor.  

 

Zdroje: asics.com, sneakerfreaker.com

 


.

Lakovanie a Pieskovanie