V Záhorskej galérii Jána Mudrocha v Senici, ktorej zriaďovateľom je Trnavský samosprávny kraj, budú vystavovať diela zreštaurované v roku 2021. TASR o tom informovala Zuzana Dohnalová zo záhorskej galérie.

Z depozitára Záhorskej galérie Jána Mudrocha bola v roku 2021 zreštaurovaná maľba s názvom Portrét generála grófa Jozefa Quadányiho. “Ten pochádza z obdobia medzi rokmi 1783 až 1801 a jeho autorom je neznámy umelec. Zreštaurovaných bolo aj šesť figurálnych kresieb z 50. rokov 20. storočia od Jána Mudrocha,” uviedla Dohnalová.

Trnavské rádio Tak akorát 2024

Reštaurátorský prieskum diela Portrét generála grófa Jozefa Qudányiho zahŕňal nedeštruktívne metódy prieskumu. “Ďalšími postupmi reštaurovania boli dezinfekcia, fixácia povrchu farebnej vrstvy, dubláž – podlepenie novým plátnom, tmelenie, fixovanie, retuš – čistenie ozdobného rámu, oprava či úprava pôvodného rámu,” informovala Dohnalová.

Výstava zreštaurovaných umeleckých diel bude sprístupnená 28. januára a návštevníci si ju budú môcť pozrieť vo foyeri Záhorskej galérie Jána Mudrocha v Senici do 22. mája.


.

BM: Ustekana sobota