V rámci akvizičnej činnosti získalo v roku 2021 Záhorské múzeum v Skalici 411 kusov zbierkových predmetov, najväčší počet do fondu etnografie. Informovala o tom riaditeľka múzea Viera Drahošová.

foto slovenskycestovatel.sk

K mimoriadnym patrí cenná kolekcia 38 západoslovenských džbankárskych výrobkov, získaná od etnografa a archeológa Jiřího Pajera zo Strážnice. “Sakrálne zbierky múzea významne obohatil súbor z kláštora v renesančnom kaštieli z obce Cerová v časti Lieskové, z ktorého po polstoročí odišli Milosrdné sestry Svätého kríža. Ďalší súbor predmetov sme získali zo starej skalickej vinohradníckej búdy,” uviedla Drahošová.

Záhorácke rádio 2024 01

Vzácnym príspevkom k poznaniu zakladateľskej osobnosti múzea je časť osobnej pozostalosti Pavla Blaha. “Tú múzeu darovala rodina jeho pravnuka Róberta Blaha. Z jednotlivo prijatých zbierkových predmetov je ojedinelým veľký prútený kôš na skladovanie obilia z Kátova, cviker Pavla Groebla z Holíča, hasičské vyznamenania Henricha Klvačku zo Skalice či Stanovy a členská kniha Klubu nefajčiarov v Skalici po mäsiarovi Hokinkovi,” doplnila riaditeľka múzea.


.
Toto je čítané

Oslobodenie spod fašizmu na Záhorí: Spomienky, ktoré už takmer vybledli

Je tomu už 79 rokov, čo boli mestá a obce na Záhorí…

BM: Ustekana sobota