Na operačné stredisko OR HaZZ v Senici bolo vo štvrtok 23. marca 2011 o 14:45 hod. ohlásené zadymenie interiéru rodinného domu v obci Cerová, okr. Senica.

Na miesto udalosti boli vyslaní štyria príslušníci HaZZ s technikou. Jednotka po príjazde na miesto udalosti zistila, že nejde o zadymenie ale o požiar v podkroví rodinného domu.

V čase príjazdu sa na mieste udalosti nachádzali členovia OHZ Cerová, ktorí sa snažili požiar uhasiť hasiacimi prístrojmi a používali dýchacie prístroje.

Príslušníci HaZZ vykonali prieskum za použitia dýchacích prístrojoch, pričom zistili, že požiar sa šíri v podkroví medzi stropne od krbu. Veliteľ zásahu nariadil vytvoriť dva prúdy na lokalizáciu a likvidáciu požiaru a povolal zo základne ďalšieho príslušníka s technikou CAS 30 Iveco Trakker, ktorý sa na miesto udalosti dostavil v čase 15:26 hod. Jednotka musela použiť rozbrusovačku, pretože sa požiar šíril medzi stropne a nedalo sa inak dostať k miestu šírenia požiaru.
Na lokalizáciu a likvidáciu požiaru musela byť rozobratá strešná konštrukcia, sadrokartónová stena a plávajúca podlaha, aby sa jednotka dostala k ohnisku požiaru. Na zvýšenie účinnosti hasenia bolo použité zmáčadlo Pyrocol TS Turbo. Počas lokalizácie a likvidácie požiaru bola používaná termokamera. Po ukončení zásahu sa jednotka o 20:01 hod. vrátila na základňu. Škodu vzniknutú požiarom vyčíslil majiteľ rodinného domu vo výške 5 000.- €. Príčinou vzniku požiaru bolo prehriatie a následné vznietenie drevených konštrukcií stropu.

Ivan Peťko


.

BM: Ustekana sobota