Za krátku históriu samostatného Slovenska naši športovci získali mnoho pekných úspechov. Od zlatej medaily na majstrovstvách sveta v hokeji, cez kvalifikáciu na majstrovstvá sveta vo futbale, či majstrovstvá Európy v hádzanej, až po individuálne úspechy športovcov.

Vždy by ich mohlo byť viac, ale vzhľadom na podmienky a financovanie športu je doslova zázrak, že nám naši športovci každoročne robia radosť úspechmi. Jedným z úspešných je aj Samuel Piasecký. Zúčastnil sa na olympiáde v Londýne v roku 2012 a rozhodne nebol len do počtu. Okrem toho má štrnásť medailí zo svetových pohárov a dvakrát obsadil vynikajúce 5. miesto na majstrovstvách Európy.

 

Gymnastika na Slovensku nikdy nepatrila medzi ťažiskové športy a vždy hrala druhé, ak nie tretie či štvrté husle – aj z hľadiska financovania. Napriek tomu sa našli také mená ako Samuel Piasecký či Barbora Mokošová.

Práve Samuel pred štyrmi rokmi založil v Malackách akadémiu s cieľom vychovávať ďalšie generácie gymnastov, no tiež pomôcť k zdravému pohybovému rozvoju detí i k zlepšeniu pohybu dospelých. Športová akadémia vedená olympionikom je v okresnom meste ojedinelá. Mať vo vlastnom meste možnosť naučiť správnemu pohybu deti pod dohľadom úspešného športovca – to sa mnohým menším mestám na Slovensku môže len snívať.

Záhorácke rádio 2024 01

Akadémia už má aj prvé úspechy
Samuel Piasecký mohol po ukončení kariéry robiť trénera v Bratislave, alebo odísť do zahraničia. Prišiel však do Malaciek: „Vyšlo to z myšlienky rozšíriť gymnastiku na Slovensku, nemať ju len vo veľkých mestách. To môže pomôcť zvýšiť šance pre nové talenty. A potom tu bol priestor na nový začiatok pre mňa, aj keď som dopredu nevedel, aké to bude.“ Piasecký šiel do rizika, ktoré sa neskôr ukázalo ešte väčšie, ako mohol tušiť. Pre pandémiu. Aj keď akadémiu zakladal pred štyrmi rokmi, ako klub začala fungovať pred dvomi rokmi, teda práve v začiatkoch pandémie. Napriek obrovským problémom, nariadeniam, opatreniam a obmedzeniam sa vlani dostavili aj prvé výsledky. „V roku 2021 sme sa zúčastnili aj na prvých súťažiach, ako sú Slovenský pohár a majstrovstvá Slovenska, aj keď tie len formou online. Robili sme, čo sa dalo a výsledok je taký, že všetci piati chlapci získali vo svojich kategóriách medaily. Takže u nás cvičia naozaj veľmi šikovní chlapci,“ opisuje S. Piasecký.

Klub by bez záujmu detí o gymnastiku nemohol vzniknúť. Prvotné nadšenie vydržalo viacerým, a nielen chlapcom. „Máme aj novú skupinku dievčat, ktoré sa venujú tanečným športom – dance fit, fit kids, akrobatický tanec… Tiež sa minulý rok zúčastnili na súťaži, odkiaľ si niektoré priviezli pódiové umiestnenia,“ vraví S. Piasecký.

Súťažné úspechy sú výborné, no v akadémii nejde len o ne. Naopak, kľúčové je rozvíjať pohyb mladých i starších. Počas pandémie a s ňou súvisiacich opatrení však pohyb deťom a mládeži nebol príliš dopriaty. Pandémia zavrela deti doma, zavrela telocvične a športoviská. Keď sa potom lockdown rozplynul, následky boli zrejmé: „…detí rapídne ubudlo, zleniveli, pribrali, väčšinou pozabúdali, čo sa naučili, zvýšili sa aj drobné zranenia, ktoré sme predtým nevnímali, a sú aj častejšie chorľavé.“

Neistá budúcnosť
Neustále uzatváranie a zakazovanie pohybových aktivít oslabili záujem detí i rodičov o gymnastiku natoľko, že dnes je akadémia na okraji priepasti. Ani uvoľnenie opatrení už neláka do telocvične toľko detí ako donedávna a v kurzoch je zapísaných veľmi málo detí.

Kurzy prebiehajú podľa aktuálnych opatrení, priestor je na to dostatočne veľký, detí je však prihlásených rekordne málo. Nájom a ostatné veci treba platiť, podpora nie je žiadna, takže vôbec neviem, ako dopadneme,“ vysvetľuje S. Piasecký.

Do kurzov sa dá prihlásiť aj keď už prebiehajú. Obvykle trvajú tri mesiace. Za ten čas sa síce z dieťaťa nestane gymnasta, môže však získať veľa zručností. „Je to čas na to, aby sa deti naučili nejakému režimu a postupne sa posúvali do vyššej úrovne. Treba pripomenúť, že tieto kurzy sa venujú všeobecnej príprave, prechádzame vhodné atletické základy pre všetky športové aktivity. Zvyšuje sa flexibilita, sila, rýchlosť, agilita, koordinácia pohybu a rovnováha.“

Gymnastika je skutočne základom pre všetky športové aktivity, či už na budúcej súťažnej úrovni, či len pre zdravý vývoj. „Gymnastika tiež pomáha zvyšovať sociálne zručnosti detí. Počas tréningu deti pozorujú, učia sa postupovať podľa pokynov, rešpektovať a počúvať iných. Zvyšuje to ich sebavedomie, dieťa získava pocit kontroly nad pohybmi svojho tela, čo zvyšuje zdravé sebavedomie a telesné povedomie. Tie najšikovnejšie deti oslovujeme na  športovú gymnastiku, a ak majú záujem, zvýšime im počet hodín tréningov a pomaličky ich pripravujeme na súťaže,“ uzatvára S. Piasecký.

Všetky informácie o gymnastickej akadémii Samuela Piaseckého nájdete na www.piaseckyacademy.sk.


Aj keď Samuel Piasecký ukončil reprezentačnú kariéru už pred viac ako piatimi rokmi, jeho meno zostane s gymnastikou spojené už navždy. Nielenže mu Medzinárodná gymnastická federácia udelila titul Gymnasta svetovej triedy a dosiahol viaceré finálové umiestnenia na ME či MS, je po ňom pomenovaný aj gymnastický prvok. Cvičenie na bradlách opísané ako veľtoč s dohmatom na jednu žrď Medzinárodná gymnastická federácia oficiálne pomenovala po ňom – PIASECKY.


J. Hargaš, foto: Samuel Piasecký Academy


.
Toto je čítané

Futbal 4. liga: Gbely doma porazili Jaslovské Bohunice

Domáci sa od začiatku pustili s chuťou do súpera a najmä v úvodnej polhodinke si…

3D filamenty 2023