V aktuálnom školskom roku sa malacké gymnázium opäť zapojí do medzinárodnej projektovej súťaže Schülerwettbewerb.

Žiačky druhého ročníka (Eva Balaščíková, Barbora Kováčová, Emma Mandelíková a Aneta Mrázová) sa rozhodli vytvoriť vlastné zahalené umelecké dielo v štýle svetoznámych umelcov Christa a Jeanne-Claude, ktorí počas svojho života zrealizovali mnoho kreatívnych projektov, keď zabalili napríklad budovu nemeckého parlamentu či Víťazný oblúk v Paríži alebo vytvorili plávajúci most z textilu medzi ostrovom a pevninou v Taliansku.

Úlohou súťažiacich je nájsť objekt, ktorý symbolizuje školu, mesto či región a vybrať preň netradičný obal s veľkou výpovednou hodnotou. Naše žiačky si za symbol mesta Malacky zvolili pieseň Išeu Macek. Rozhodli sa, že zahalené umenie predvedú na cepoch. Našli milú osobu, ktorá im pre účely súťaže cepy nezištne venovala. Vďaka tomu mohli zrealizovať svoje kreatívne nápady a zahalením cepov napríklad do tradičného ženského či mužského kroja prezentovať kultúru regiónu, pomocou vtáčieho peria vytvoriť z cepov symbolizujúcich ťažkú prácu našich predkov zostrojiť okrídleného anjela či zapojiť spolužiakov a spolu s nimi napísať svoje želanie na malé farebné papieriky, polepiť nimi cepy a vytvoriť tak triedny strom želaní…

Proces tvorenia zdokumentovali žiačky v krátkom videozázname. Okrem toho vytvorili pexeso s kľúčovou slovnou zásobou k piesni Išeu Macek. Text piesne pripravili v dvojjazyčnej verzii.

V tejto náročnej dobe prináša zapojenie sa do projektu okrem zlepšenia vedomostí z nemeckého jazyka a umeleckého vyžitia sa aj ďalší bonus, ktorým je preklenutie chvíľ izolácie a odlúčenia únikom do sveta tvorivej fantázie.

Záhorí.sk o projekte informovala Elena Krajčírová riaditeľka Gymnázia Malacky.


.
Toto je čítané

V Senici vyhodnotili 39. ročník výtvarnej súťaže Vesmír očami detí

Vo štvrtok (18.4.) sa v priestoroch Záhorského osvetového strediska v Senici konalo…

BM Salon EV