Malačianka Sára Bilkovičová si počas sústredenia na Kanárskych ostrovoch vyskúšala tréning s profesionálnymi cyklistickými pretekármi z tímu Petra Sagana.

Malacká cyklistka z tímu BRS Technology – Kaktus Bike sa na prelome mesiacov január a február tohto roka zúčastnila na sústredení so svojim tímom v lokalite, ktorá je vyhľadávaná profesionálnymi cyklistami z Európy i z celého sveta pre svoje stabilné počasie, dobré cesty a poriadne kopce, na ktorých je možné vyladiť formu pred súťažnou sezónou.

„Sú to veľmi kvalitne natrénované kilometre v kopcoch, kde máme možnosť stretnúť veľa profi jazdcov zo svetového pelotónu. Počasie je tu veľmi stabilné, na rozdiel napríklad od Malorky, zhruba 23 – 25 stupňov Celzia, ale pocitová teplota je okolo 28 až 30 stupňov. Cieľom sústredenia je prvé dva týždne najazdiť tzv. objemy a silovú vytrvalosť, posledný týždeň sa budú jazdiť intervaly, ale to už nechávam na trénera a uvidíme, čo to prinesie,“ opisuje S. Bilkovičová.

Trojtýždňové tímové sústredenie  v príjemnom teplom podnebí na Kanárskych ostrovoch určite padlo vhod. A istou satisfakciou za tvrdú prácu v kopcoch a tiež motiváciou do ďalších kilometrov bolo stretnutie a tréning s Petrom a Jurajom Saganovcami a Macejom Bodnarom z Petrovho nového tímu Totalenergies.

O tom, že Sáru čaká aj tréning so Saganovcami, dopredu nevedela. Bolo to prekvapenie od trénerov počas prvého týždňa sústredenia. Trénovať s profíkmi, obzvlášť s jedným z najlepších a najznámejších cyklistov na svete, je naozaj zaujímavé. „Tréning bol neskutočný, vážime si, že sme mali takúto možnosť,“ hovorí Sára. „Išli sme vytrvalostný tréning, a potom sme sa zastavili na kávu, kde sme pokecali.“

Takmer pred dvoma rokmi, v čase, keď boli všetky telocvične zatvorené, začala Sára čoraz viac pozornosti venovať svojmu veľkému koníčku – cyklistike. A tak sa stalo, že z nádejnej stolnej tenistky sa vykľula talentovaná cyklistka, ktorá už po roku tvrdej práce na bicykli začala privážať zaujímavé výsledky.

Príprava na nadchádzajúcu sezónu pokračuje aj v domácom prostredí. Toho roku sa S. Bilkovičová chystá najmä na domáce preteky, no nevynechá ani zahraničné podujatia. „S tímom sa budeme sústrediť na slovenské a české poháre, prípadne jednorazové preteky v Maďarsku, Poľsku a Rakúsku. Som prvý rok juniorka, a preto žiaľ ešte nemôžem štartovať na ženských Elite pretekoch ako napríklad V4 v Maďarsku, kam sa môj tím chystá.“

Na ktorých konkrétnych podujatiach sa Sára zúčastní, to zostáva otázkou súvisiacou aj s pandemickou situáciou a aktuálne platnými opatreniami. Držíme palce, nech má čo najviac štartov a dobrých výsledkov.

J. Hargaš


.
Toto je čítané

Futbal 4. liga: Gbely doma porazili Jaslovské Bohunice

Domáci sa od začiatku pustili s chuťou do súpera a najmä v úvodnej polhodinke si…

BM Salon EV