Predseda Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) Jozef Viskupič chce na najbližšom, marcovom rokovaní krajského zastupiteľstva predložiť návrh na odstúpenie od schváleného zámeru na uzatvorenie memoranda o spolupráci s Leningradskou oblasťou. Aj týmto spôsobom môže TTSK podľa neho vyjadriť nesúhlas s vojenskou agresiou Ruskej federácie na Ukrajine a vyjadriť solidaritu s ukrajinským ľudom.

foto TTSK

„Sme svedkami vojenského napadnutia Ukrajiny Ruskou federáciou. Takúto jednostrannú agresiu, ktorá je sprevádzaná aj početnými civilnými obeťami, nemôžeme tolerovať. Som presvedčený, že sa treba jasne vymedziť voči konaniu ruskej politickej elity, a preto krajskému zastupiteľstvu navrhnem, aby sme formálne odstúpili od zámeru na spoluprácu s Leningradskou oblasťou,“ uviedol Viskupič.

Trnavské rádio Tak akorát 2024

Zastupiteľstvo TTSK, ktoré rozhoduje o medzinárodných záväzkoch kraja, ešte za bývalého vedenia schválilo memorandum o spolupráci medzi TTSK a vládou Leningradskej oblasti. K podpisu memoranda, a teda ani aktivitám na jeho základe, doteraz nedošlo. Viskupič poslancom navrhne zrušenie predmetného uznesenia, čím sa zamedzí jeho naplneniu.

„Pevne stojíme za ukrajinským ľudom. Na znak solidarity sme na budovu nášho úradu vyvesili ukrajinskú vlajku a Ukrajincom umožňujeme bezplatné cestovanie prímestskými autobusmi po Trnavskom kraji. V koordinácii s ministerstvom vnútra a ďalšími orgánmi pripravujeme ubytovacie kapacity a ďalšiu pomoc ľuďom, ktorí utekajú pred vojnou,“ dodal predseda TTSK.


.
Toto je čítané

V Senici vyhodnotili 39. ročník výtvarnej súťaže Vesmír očami detí

Vo štvrtok (18.4.) sa v priestoroch Záhorského osvetového strediska v Senici konalo…

BM: Ustekana sobota