Vojenská invázia Ruska na Ukrajinu spôsobila na celom svete obrovskú vlnu solidarity s naším susedným štátom. Sankcie, občianske protesty, vojenská pomoc aj materiálne či finančné zbierky – podpora Ukrajine má rôzne formy.

Malačania vyzbierali materiálnu pomoc, prispievajú na finančné zbierky a  zúčastnili sa na podpornom zhromaždení v Bratislave.  Mesto deklarovalo svoju pripravenosť poskytnúť súčinnosť ministerstvu vnútra, ak by bolo potrebné ubytovanie v záchrannej brigáde na Továrenskej ulici.

Cez slovensko-ukrajinské hranice prichádzajú tisícky utečencov, prevažne žien a detí. Ukrajinskí muži zostávajú brániť svoju vlasť. Na hraniciach pôsobia všetky záchranné zložky a veľa dobrovoľníkov. Zároveň tam z celého Slovenska prúdi množstvo materiálnej pomoci. V čase našej uzávierky nebolo potrebné oblečenie, ale predovšetkým potraviny, lieky, zdravotnícky materiál a hygienické potreby.

Záhorácke rádio 2024 01

Záchranári zo Záhoria v Humennom
Na východe Slovenska pôsobí 60 príslušníkov Záchrannej brigády Hasičského a záchranného zboru z Malaciek. V Humennom postavili dočasný núdzový tábor, ktorý tvorí 30 stanov s poľnými lôžkami, karimatkami a spacími vakmi so zabezpečeným vykurovaním a osvetlením pre 500 osôb.  Pre utečencov je k dispozícii veľký jedálenský stan a kontajnery s hygienickým zázemím. Tábor sa pravdepodobne bude rozširovať.

Naši ukrajinskí priatelia, stojíme pri vás, myslíme na vás a vaše rodiny

Zbierka v Malackách
Občianska iniciatíva Dobroma zorganizovala v priestoroch organizácie Vstúpte zbierku vecí. Hoci bola vyhlásená veľmi operatívne a iba na tri hodiny, mala obrovský ohlas. Malačania i obyvatelia susedných obcí priniesli množstvo potravín, hygienických potrieb, oblečenia Časť z vyzbieraných vecí sa už bezpečne dostala do tábora v Humennom, kde pôsobia záchranári zo Záhoria. Jeden kamión a dve úžitkové vozidlá tam priviezli detské plienky, vodu, dezinfekciu a ďalšie hygienické potreby. 

Ako môžeme pomôcť?

 

Štátny informačný web pre Ukrajincov aj obyvateľov Slovenska
Štát zriadil pre Ukrajincov oficiálny web so všetkými dôležitými informáciami v slovenčine, ukrajinčine a angličtine: www.ua.gov.sk. Na tejto stránke je možné nahlasovať aj individuálnu pomoc pre obyvateľov Ukrajiny: ubytovanie, materiál, tlmočenie atď.

Ponuky na ubytovanie sa môžu nahlasovať aj na Ministerstvo vnútra SR, telefónne číslo 02/4859 3312  a e-mail pomocpreukrajinu@minv.sk.

Ľubica Pilzová, foto: M. Konečný

 


.
Toto je čítané

BSK: Dvanásty ročník súťaže Vráťme knihy do škôl spoznal víťazov

Dvanásty ročník celoslovenskej súťaže Vráťme knihy do škôl, zameranej na podporu čítania…

BM: Ustekana sobota