Obec Závod už dokázala, že v oblasti folklóru je na Záhorí jedna z najaktívnejších. Zároveň sa jej podarilo svoje kultúrne dedičstvo zachovať ucelené. Teda ponúka nielen hudbu či tance, ale má aj kompletne zdokumentovaný ľudový odev či výšivku.

Pre zviditeľnenie jej kompaktnosti však neustále pracuje na ďalších a ďalších projektoch. Z ľudového zvykoslovia sa najviac a najhonosnejšie vyníma svadba.

SIGILLUM ZAVODIENSE – Závodská svadba
Je to kniha, ktorá len pred nedávnom uzrela svetlo sveta ukazuje jedinečnosť Záhoria aj v oblasti zvykoslovia. Vychádzajúc z opisu svadby od ThDr. Jozefa Vrableca z roku 1936, nám autor publikácie Peter Vrablec v šiestich tematických kapitolách ponúka kompletný popis závodskej svadby.

Malacké pohľady Knihy.Zahori

Začína pytačkami, pokračuje plynule všetkými tradičnými i netradičnými obradmi a zvyklosťami a nevyhýba sa vtipným príbehom a svadobným piesňam. Súčasťou je bohatá fotografická časť, ktorú tvoria desiatky pôvodných historických fotografií.

Autentické dielo vychádzajúce z dlhých rokov bádateľskej práce autora a výnimočné historické fotografie tvoria celok, ktorý presahuje lokálny charakter a je pripravené reprezentovať nielen obec Závod, ale celý Bratislavský kraj.

Knihu zakúpite v novinovom stánku v obci Závod.


.
Toto je čítané

Prezidentka so svojím tímom vysadila na Záhorí 6000 stromov

Prezidentský les sa počas soboty (20.4.) rozrástol o ďalších vyše 6000 stromov.…

BM: Ustekana sobota