Trnavský samosprávny kraj (TTSK) sa opäť zapojil do medzinárodnej kampane Vlajka pre Tibet, ktorá upozorňuje na dlhodobé porušovanie ľudských práv v Tibete. Ako symbol podpory obyvateľov Tibetu vyvesil na budove svojho úradu v Trnave tibetskú vlajku. Informoval o tom predseda TTSK Jozef Viskupič.

foto TTSK

Ako uviedol, štvrtok 10. marca je 63. výročím tibetského národného povstania proti čínskej okupácii. „Situácia v Tibete sa za posledné roky nezmenila k lepšiemu. Ľudské, politické, náboženské, jazykové i kultúrne práva tamojších obyvateľov sú naďalej pošliapavané čínskym režimom. Aj v kontexte ruskej agresie na Ukrajine možno konštatovať, že Čína nevyužíva naplno svoje postavenie globálnej veľmoci na zmiernenie utrpenia bežných ľudí. Vyvesením tibetskej vlajky, ktorá zobrazuje slnko ako radosť zo slobody, symbolicky vyjadrujeme podporu a solidaritu s obyvateľmi Tibetu,“ uviedol Viskupič.

Záhorácke rádio 2024 01

Kampaň Vlajka pre Tibet sa na Slovensku koná po 12. raz a organizuje ju Tibetská asociácia, ktorá vznikla v polovici 90. rokov v západnej Európe. Jej cieľom je poukázať na dlhodobé porušovanie ľudských práv v Tibete a nepriaznivé životné podmienky tamojšej pôvodnej populácie. Odhaduje sa, že v čínskych väzniciach je momentálne viac ako 500 tibetských politických väzňov.


.
Toto je čítané

Bezplatné právne poradenstvo bude opäť aj v Malackách

Slovenská advokátska komora pri príležitosti Dňa advokácie pripravuje bezplatné právne poradenstvo pre…

BM: Ustekana sobota