Zinok je minerál, ktorý telo potrebuje v stopových množstvách, čo však neznamená, že nie je dôležitý. Zinok sa zúčastňuje na mnohých chemických reakciách v našom tele. Okrem iného je zodpovedný za hojenie rán, imunitu a plodnosť. Problém nastáva, keď prekročíme stredný vek alebo sme ešte starší. Po 60. roku života sa množstvo zinku v tele znižuje.

Je dokázané, že aktívni ľudia, ktorí sa venujú športu, majú v porovnaní s menej aktívnymi ľuďmi výrazne vyššiu potrebu zinku. Môže príliš málo zinku v strave zhoršiť váš výkon? Uvediem vám niekoľko dôvodov, prečo sa oplatí dbať na dostatočný prísun zinku, najmä ak ste aktívni a veľa cvičíte.

Zinok podporuje rast a silu svalov

Na zlepšenie sily a budovanie svalovej hmoty potrebujete podporu hormónov, ako je rastový hormón a testosterón, a hormónu produkovaného pečeňou s názvom IGF1. Zinok sa priamo podieľa na syntéze a uvoľňovaní týchto hormónov v tele. Primeraná hladina zinku pomáha vytvárať hormonálne prostredie, ktoré podporuje rast svalov po náročnom tréningu.

Zinok podporuje imunitu

Určite viete, že pravidelné cvičenie podporuje funkciu imunitného systému a môže poskytnúť ochranu pred vírusmi a mnohými infekciami. Vedeli ste však, že bez správnej stravy a pri nadmernom tréningu môže byť vaše telo náchylnejšie na vírusy? Zinok ovplyvňuje mnohé aspekty imunitnej funkcie, ak nemáte dostatok tohto dôležitého minerálu, zvyšuje sa vaša náchylnosť na infekcie a znižuje sa vaša imunita.

Nedostatok zinku počas tréningu

Zinok je prvok, ktorý počas tréningu strácate. Vylučuje sa potom. Ak sú vaše tréningy veľmi intenzívne a trvajú dlhšie, strata zinku v tele je výrazne vyššia. Podľa výskumov sú vytrvalostní športovci rozhodne vystavení väčšiemu riziku nedostatku zinku, v dôsledku čoho môže dôjsť k väčšiemu úbytku svalovej a kostnej hmoty. Okrem toho sa ukázalo, že nedostatok zinku môže znížiť svalovú silu a vytrvalosť. Nedostatok zinku je možné nahradiť suplementáciou.

Kto je ohrozený nedostatkom zinku?

Nedostatkom zinku sú najviac ohrození vegetariáni a ľudia nad 60 rokov. Treba tiež spomenúť, že ľudia, ktorí sú dlhodobo na veľkom kalorickom deficite, sú tiež ohrození nedostatkom zinku.

Ako zistíte, že máte nedostatok zinku? Vykonajte si krvný test na zistenie hladiny zinku v tele. Ak zistíte, že máte veľmi nízku hladinu zinku, dbajte na svoju stravu. Jedzte viac výrobkov s vyšším obsahom zinku a môžete tiež zaviesť ďalšie doplnky zinku.


.
Toto je čítané

UGV Chargers: Popredný dodávateľ nabíjacích staníc pre elektromobily v Európe

Spoločnosť UGV Chargers je popredným európskym dodávateľom a výrobcom nabíjacích staníc pre…

3D filamenty 2023