Vnútro lurdskej jaskyne (groty) v Zámockom parku v Malackách poškodili začiatkom roka plamene. Socha Panny Márie Lurdskej sa už nedala opraviť. Už niekoľko dní môžu návštevníci parku hľadať duchovnú podporu pri novej soche v opravenej a vyčistenej jaskyni.

foto S. Osuský

Sochu Panny Márie Lurdskej požehnal dekan a zároveň farár malackej farnosti Ján Ragula. Pri požehnaní pripomenul význam Panny Márie, ktorý sa z histórie a kníh prenáša aj do dnešných dní. Poďakoval sa za rýchle nahradenie poškodenej sochy a vyjadril nádej, že nové umelecké dielo vydrží na svojom mieste dlho.

„Pán neba i zeme, ty si postavil Máriu po svojej pravici ako kráľovnú, daj, aby sme si zaslúžili mať účasť na jej sláve,“ odznelo v príhovore dekana. „Chcem sa poďakovať všetkým, ktorí sa zaslúžili o to, že sme dnes mohli túto sochu požehnať. Dúfajme, že bude slúžiť a že to bude dlho, že nepríde k žiadnemu takému nešťastiu, pre ktoré by sme museli požehnávať novú sochu,“ dodal Ján Ragula.

Plocha draka Knihy.Zahori

Umelecká výzva pre majstra rezbára

Úlohu vytvoriť novú sochu dostal umelecký sochár a rezbár Alojz Machaj z Plaveckého Štvrtka. „Priznám sa, bola to pre mňa trošku nečakaná výzva, aj keď sa sakrálnej tvorbe v poslednom čase venujem. Potešilo ma to, veď ateliér mám v Plaveckom Štvrtku, a to je čo by kameňom dohodil. Podmienkou bolo, že socha musí byť v dube, kolorovaná, čiastočne impregnovaná, s výškou maximálne 120 cm a musí spĺňať atribúty Lurdskej Panny Márie.“

sochár a rezbár Alojz Machaj z Plaveckého Štvrtka, foto S. Osuský

Práca na soche mu zabrala približne mesiac. Ako vraví, vo svojom veku sa už nemusí ponáhľať, no dal si záväzok, aby to do mesiaca stihol. Pravda, veci sa dajú urýchliť modernými technikami, no drevo aj tak vyžaduje svoj čas. Dub je mokrý a potrebuje schnúť. Podľa A. Machaja je dobré, že je socha umiestnená na takom mieste, kde ani v lete nebude vystavená silnému slnečnému žiareniu. Majstra rezbára sme sa tiež spýtali, ako sa dopracoval k finálnej podobe novej sochy: „Oproti iným sochám, ktoré som robil, som sa väčšmi prispôsoboval prostrediu. Je úmyselne ľudovejšia, pretože tu, pod stromami v kameni by baroková socha príliš nepasovala. A potom, treba sa aj občas pozrieť, spýtať sa sám seba i okolia: bude sa tá tvár páčiť susede, mne alebo komu ešte? Každý to vidí trochu inak, posledná návšteva mi pred jej dokončením vravela: mohol si ju trošku usmievavú spraviť, zdvihni jej trošku kútiky. Odvetil som: teraz nie sú časy na to, aby sme sa smiali všetci dookola.“

Miesto stíšenia, modlitieb i prosieb

Na požehnaní sa zúčastnila aj prednostka mestského úradu Ľubica Čikošová a poslankyne mestského zastupiteľstva Katarína Trenčanská a Lucia Vidanová. „Táto replika zjavení v Lurdoch vytvára kult Matky Božej pre nás všetkých. Jej dogmou je láska, láska a ešte raz láska – tak veľmi potrebná a tak nedostatková. Pri pohľade na ŇU by sme sa mohli na chvíľu zastaviť a otvoriť srdce pre to, čo nám dáva. Tento umelecký skvost je darom františkánov pre všetkých ľudí, ktorí toto miesto navštívia,“ povedala K. Trenčanská. Podobne vníma význam tohto miesta pre Malačanov i L. Vidanová, ktorá má ku grote obzvlášť silný vzťah: „Zámocký park je miestom oddychu, stíšenia a načerpania nových síl do mimoriadne náročných dní, ktoré všetci prežívame. Lurdská jaskyňa je jeho neodmysliteľnou súčasťou. Už v roku 1934 ju vybudovali františkáni, aby pri nej ľudia nachádzali duchovnú podporu. Pred desiatimi rokmi som bola iniciátorkou jej obnovenia. Zúčastnila som sa na jej vysvätení v roku 2014 a som tu aj teraz s hlbokou vierou, že bude slúžiť ďalšie desaťročia tým, ktorí budú pri soche Panny Márie Lurdskej hľadať miesto pre tichú modlitbu a vyslyšanie svojich prosieb. Verím, že jej poškodenie bolo neúmyselné a ľudia budú rešpektovať zákaz zapaľovania sviečok. K tomuto miestu mám špeciálne puto aj kvôli tomu, že sa o výzdobu lurdskej jaskynky stará naša nezisková organizácia Vstúpte.”

foto S. Osuský

Ako už spomenula L. Vidanová, grotu, teda imitáciu lurdskej jaskyne, postavili ešte v roku 1934 tunajší františkáni. Po druhej svetovej vojne bola prvýkrát zničená. Obnovy sa dočkala v roku 1990, avšak opakovane ju poškodzovali vandali. V roku 2014 bola znova zrekonštruovaná a pribudli ochranné mreže, kopírujúce tvar jaskyne. Vtedy sa do groty umiestnila aj nová socha Panny Márie Lurdskej. Začiatkom tohto roka však vnútro jaskyne spolu so sochou poškodil oheň. Príčina jeho vzniku zostala neznáma.
Prosíme preto verejnosť, aby v blízkosti jaskynky nezapaľovali sviečky ani kahance. Ďakujeme za pochopenie.

Text: J. Hargaš, foto: S. Osuský


.

BM: Kralici