Pokiaľ máte doma záhradku alebo aspoň vyvýšené záhony, s príchodom jari môžete počítať s prípravou výsadby. Práve jarné mesiace sú skvelým obdobím na úpravu pôdy a vysievanie prvých semiačok. Je dokázané, že prvú vlahu po zimných mesiacoch využije nielen cesnak či šalát, ale napríklad aj mrkva alebo petržlen.

Ak patríte medzi milovníkov záhradkárčenia, prvá jarná výsadba nebude pre vás žiadnou nepríjemnou povinnosťou. Mali by ste však vedieť, že si na to musíte vyhradiť viac času. Príprava pôdy na prvú zeleninu vám môže zabrať aj niekoľko dní. Rozhodne sa však nemusíte nikam ponáhľať. Mohlo by to vo vás vyvolať nervozitu, dôsledkom čoho by ste si to nakoniec neužili.

Aké záhradné náradie budete potrebovať? K príprave pôdy na výsadbu prvej zeleniny sa vám zíde rýľ, motyka a hrable. Samozrejmosťou by mali byť aj ochranné rukavice. A keď si chcete celý proces maximálne zjednodušiť, staviť môžete napríklad na kompletné záhradkárske sady na pestovanie. Všetky tieto, ale aj mnohé ďalšie potreby do záhrady, si môžete vyhľadať cez Biano. Spomínaný portál združuje tie najvýhodnejšie ponuky z rôznych obchodných reťazcov. Navyše, ponúka aj mnoho možností filtrovania, ktoré uľahčujú a urýchľujú výber.

foto Rawpixel.com / Shutterstock.com

Začnite úpravou pôdy

V prvom rade by ste sa mali postarať o úpravu pôdy. Základom je rýľ, pomocou ktorého zem prekypríte.

Vyskúšajte kultivátor

Ak by ste si chceli uľahčiť kyprenie pôdy, môžete vyskúšať aj kultivátor. Nielenže zem dôkladne prekyprí, ale ešte k tomu aj rozdrví veľké hrudy a pomôže so zapracovaním hnojiva.

foto studiomirage / Shutterstock.com

Zasaďte prvú zeleninu

Do dôkladne upravenej pôdy môžete vysievať zeleninu, ktorá potrebuje dlhší čas na vyklíčenie. Ide napríklad o mrkvu alebo petržlen. Ak máte príliš ťažkú pôdu, nepodceňujte vyššie zmieňované prekyprenie. V opačnom prípade by sa totiž korene mrkvy alebo petržlenu mohli vetviť a vytvárať rôznorodé tvary.

Náš tip: V neskoršom štádiu, po vyrašení dlhších stoniek vňaťky, nezabudnite mrkvu aj petržlen pretrhať. Ak by ste to podcenili, riskovali by ste zakrpatenú úrodu.

foto lovelyday12 / Shutterstock.com

Pestujte zeleninu aj na balkóne

Pokiaľ nemáte záhradu, nemusíte zúfať. Pestovať zeleninu predsa môžete aj na terase alebo na balkóne – či už v črepníkoch, vyvýšených záhonoch, alebo rôznych nádobách. Oplatí sa to aj napriek tomu, že budete mať obmedzené možnosti. Domáce vypestované cherry paradajky, lahodná paprika či svieža uhorka vás určite potešia. V prvom rade však musíte vedieť, ako si vypestovať na balkóne vlastné potraviny. Okrem spomínaných nádob budete potrebovať napríklad aj vysoko kvalitný substrát. 

Čo dodať na záver? Na balkóne či na terase dokážete vypestovať naozaj rôzne druhy zeleniny. Vyskúšať môžete aj chilli papričky či špenát, alebo aj bylinky, ako napríklad mätu, bazalku, medovku, majorán a pažítku. Bez ohľadu na to, či budete na jar sadiť na balkóne, na terase, alebo v záhrade, však v žiadnom prípade nepodceňujte prípravu pôdy.


.

Trnavské rádio Tak akorát 2024