S 233 odbernými miestami počíta Bratislavská vodárenská spoločnosť (BVS) pri verejnom vodovode, ktorý začala v utorok budovať v obci Dubovce v okrese Skalica. V rámci projektu za 2,2 milióna eur položí viac ako 3,5 kilometra nového vodovodného potrubia. Informoval o tom generálny riaditeľ a predseda predstavenstva BVS Peter Olajoš.

Ilustračné foto.

Hoci obec leží v tesnej blízkosti veľkého transportného vodovodu, obyvatelia nemali doteraz prístup k pitnej vode a museli sa spoliehať na vodu zo svojich studní alebo balenú vodu. Vlani BVS začala budovať verejný vodovod v blízkych Radošovciach a Popudinských Močidľanoch. „Sľúbili sme, že aj vďaka novým cenám vody a efektívnemu riadeniu začneme nielen s modernizáciou už existujúcej infraštruktúry, ale aj s výstavbou nových vodovodov. Dubovce, Radošovce aj Popudinské Močidľany sú toho dôkazom,“ uviedol Olajoš.

Hlavný vodovod v Dubovciach je naprojektovaný v rozmere DN 100 a priemerný predpokladaný odber vody v obci sa bude pohybovať na úrovni 1,8 litra za sekundu. Ak pôjde všetko podľa predpokladov, pitnú vodu z verejného vodovodu budú môcť obyvatelia obce začať používať v treťom kvartáli roku 2023.

Pálfyovci Knihy.Zahori

V utorok sa zároveň uskutočnil aj kontrolný deň na výstavbe vodovodu v Popudinských Močidľanoch. Stavba, ktorá sa začala počas pandémie na jeseň 2021, pokračuje podľa plánov. Aktuálne je zakopaných viac ako 2,3 kilometra vodovodných potrubí z celkovej dĺžky 4,2 kilometra. Vďaka tomuto projektu v hodnote 2,9 milióna eur sa na verejný vodovod bude môcť pripojiť takmer 310 odberných miest.

Dubovce a Popudinské Močidľany spolu s Radošovcami sú obce s rovnakým problémom. Spustenie výstavby vodovodov bolo jednou z priorít súčasného vedenia BVS. Celkové náklady na výstavbu vodovodov v týchto obciach sa pohybujú na úrovni 9,5 milióna eur.


.
Toto je čítané

Na Mierovom námestí v Malackách vyrastie mestská lúka

Menej prachu, znižovanie teploty, zadržiavanie vlhkosti priamo na mieste a mestské lúky…

BM: Ustekana sobota