Do osláv Svetového dňa zdravia, ktorý pripadá na 7. apríla, sa zapojila aj Fakultná nemocnica AGEL Skalica v spolupráci so Strednou zdravotníckou školou v Skalici. S aktivitami v starostlivosti o ochranu zdravia sa oboznámili žiaci 1. stupňa základnej školy na Vajanského ulici v Skalici. Učili sa poskytovať prvú pomoc, obväzové techniky a správnu hygienu rúk. Pri príležitosti Dňa zdravia bola vyhlásená nemocnicou aj súťaž v kreslení na tému zdravá planéta. Nechýbala prezentácia činnosti Záchrannej zdravotnej služby a ukážka vybavenia vozidla záchranky.

Skalická nemocnica otvorila na Deň zdravia dvere nemocnice nielen svojim pacientom, ale aj žiakom 3. ročníka základnej školy. Študenti Strednej zdravotníckej školy v Skalici oboznámili deti s pravidlami poskytovania prvej pomoci pre osoby v núdzi. V praxi si mohli vyskúšať masáž srdca, obväzovú techniku alebo stabilizačné polohy. Deti si mohli navzájom skontrolovať činnosť srdca fonendoskopom.

Personál záchranky oboznámil deti s priebehom zásahu záchrannej zdravotnej služby osobám v tiesni, žiaci si pozreli vybavenie záchranného vozidla a najmä chlapci si vyskúšali miesto vodiča záchranky.

Trnavské rádio Tak akorát 2024

Epidemiológ a verejný zdravotník nemocnice vysvetlili deťom, ako správne vykonať hygienu rúk. Deti sa dozvedeli, ktoré miesta pri umývaní najčastejšie nevedomky obchádzajú a aké sú riziká nedodržiavania hygienických opatrení. Či si umývajú ruky správne, sa mohli školáci presvedčiť aj prakticky s využitím špeciálnej techniky.

Stredná zdravotnícka škola v Skalici vychováva nelekársky zdravotnícky personál, predovšetkým praktické sestry. Spolupráca nemocnice so SZŠ pri praktickej príprave študentov funguje dlhodobo. Študenti ošetrovateľských odborov (praktická sestra, sanitár, masér) vykonávajú prax na lôžkových oddeleniach nemocnice. „Som rád, že sme dnes mohli privítať školákov v našej nemocnici a že nám pri organizácii podala pomocnú ruku SZŠ v Skalici. Prítomnosť študentov SZŠ na našich oddeleniach vnímame ako veľkú pomoc, hlavne v čase výpadkov pre COVID-19 a poddimenzovaní personálnych zdrojov nemocnice. Do budúcnosti uvažujeme o nadstavbe tejto spolupráce,“ ocenil spoločné úsilie riaditeľ nemocnice MUDr. Jakub Rybár.

Záhorí.sk informovala hovorkyňa skupiny AGEL SK Martina Pavliková


.

BM: Festival Záhrad