Vo štvrtok (7.4.) si predstavitelia mesta Senica prostredníctvom spomienkového stretnutia a pietneho aktu kladenia vencov pri soche Víťazstvo na Námestí oslobodenia pripomenuli v poradí už 77. výročie oslobodenia mesta od fašizmu.

„7. apríla 1945 priniesli vojská Červenej a Rumunskej armády dlho očakávanú slobodu aj do nášho mesta. Preto si úctou a pietou aj dnes pripomíname tieto udalosti, kedy sa skláňame pri pamätníkoch venovaných bojovníkom druhej svetovej vojny,“ pripomenul v príhovore primátor mesta Martin Džačovský.

Zároveň však zdôraznil, že žijeme ťažké a pohnuté časy a že dnes si zrejme viac ako kedykoľvek pretým uvedomujeme význam slova mier. Pozornosť obrátil aj na už niekoľko týždňov trvajúcu vojnu na Ukrajine, ktorú sprevádzajú desivé zábery ničenia, vraždenia a skazy. „Od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu prišli o život tisíce civilistov, deti nevynímajúc. V pohybe je odhadom asi desať miliónov obyvateľov Ukrajiny, ktorí stratili bezpečie a dôstojnosť. Ľudí, ktorí bojujú o svoje životy a slobodu,“ zdôraznil primátor.

V závere podčiarkol myšlienku, že napriek krutosti a vojnovým zločinom by sme nemali vinu súčasnosti prenášať do minulosti. Ale platí to aj naopak, kedy úcta a pieta k našej minulosti v žiadnom prípade neznamená ospravedlňovanie alebo akceptáciu súčasného režimu v Rusku.

Spolu so zástupcami mesta Senica v zastúpení primátora, jeho zástupcu Filipa Lakoviča a vedúcej sociálneho oddelenia Renáty Hebnárovej, si dnešný pamätný deň prišli uctiť aj zástupcovia Okresného úradu Senica, Trnavského samosprávneho kraja, Oblastného výboru Zväzu protifašistických bojovníkov, miestnych organizácií, združení a spolkov, ako aj politických strán pôsobiacich v regióne.

Informuje mesto Senica na svojom webe.


.

BM: Ustekana sobota