Malačan Daniel Čeřovský bol pri tom, keď sa písala slovenská história vo futsale. Naši reprezentanti na februárovom turnaji EURO 2022, ktorý bol prvým finálovým turnajom pre slovenský futsal, postúpili zo základnej skupiny.

Na úvod šampionátu síce prehrali proti neskoršiemu striebornému medailistovi z Ruska 1:7, ale potom remizovali s Poľskom 2:2 a zdolali Chorvátsko 5:3, čo ich posunulo do štvrťfinále. Tam prehrali s top favoritom zo Španielska 1:5. Ako prežíval historické dni bývalý hráč FC Malacky či malackej Canarie?

Bol počas šampionátu čas aj na prehliadku Groningenu a Amsterdamu?
Najviac času sme trávili v bubline na hoteli, ale mohli sme aj asi dvakrát vybehnúť do mesta a zoznámiť sa s prostredím, boli sme sa pozrieť napríklad na štadión Ajaxu Amsterdam. Medzi ľudí sme však nechodili, keďže to bolo z hľadiska koronavírusu rizikové. Covid sa nášmu tímu vyhol, ale napríklad Azerbajdžan, Rusko či Španielsko zaznamenali prípady medzi hráčmi.

EURO ostro sledovali európske kluby. Mysleli ste na to, že počas zápasov si vás niekto môže všimnúť a možno sa vďaka nemu posuniete v kariére?
Každý hráč, ktorý bol na šampionáte, mal za cieľ hlavne tímový úspech. Prítomnosť pozorovateľov či skautov bol len taký bonus. Ale chceli sme podať čo možno najlepší výkon aj preto, lebo turnaje ako tento ostro sledujú všetci, celá futsalová komunita.

V posledných dvoch zápasoch ste mali aj podporu fanúšikov na tribúnach. Hralo sa vám lepšie, keď bol niekto v hale prítomný?
Určite sa nám hralo lepšie s divákmi, mali sme aj podporu fanúšikov zo Slovenska, čo bolo super. Podpora z tribúny nám dodala síl. Je lepšie hrať pred divákmi, hoci hala nemohla byť úplne plná, ale len do polovice svojej kapacity.  

Pálfyovci Knihy.Zahori

Váš aktuálny klub z Lučenca momentálne nemá na Slovensku konkurenciu. Myslíte si, že kvalita slovenskej ligy limituje výkony našich reprezentantov na medzinárodnej úrovni? Nechýbajú vám skúsenosti z ťažkých zápasov?
Áno, v porovnaní so susednými krajinami je kvalita našej ligy slabšia. Myslím si však, že teraz je slovenský futsal na dobrej ceste, a verím, že aj náš úspech na šampionáte prispeje k tomu, že sa ešte viac pozdvihne. Skúsenosti z ťažších zápasov však chýbajú, ale zatiaľ sa s tým nedá veľa spraviť. Aktuálne môže Lučenec hrať ťažký zápas v Lige majstrov alebo dúfať v to, že niektorý z klubov v slovenskej lige sa zdvihne. Príkladom môže byť Prievidza, kam prišiel nedávno investor, priviedli hráčov z Chorvátska a začali vyhrávať všetky ligové zápasy, čiže nám možno rastie konkurencia. Keby bolo takýchto klubov viac, možno tri-štyri, mali by sme isto viac skúseností z vypätých a ťažkých stretnutí. Profitovala by z toho iste aj reprezentácia.

Ak by ste mali porovnať Rusov a Španielov, ktorý z týchto dvoch súperov sa vám zdal byť kvalitnejší?
Je to ťažké povedať, na tejto úrovni sú kvalitní všetci. Za obidve reprezentácie tam hrali svetoví hráči. Nikdy by mi nenapadlo, že budem mať možnosť si proti nim zahrať. Sú to svetové hviezdy zo svetových líg – za Španielsko hrala jedna štvorka z Barcelony, druhá z Interu Movistar, čo sú top kluby. Za Rusko hrá napríklad Robinho, kapitán lisabonskej Benficy. Nedá sa povedať, dokonca si netrúfam určiť, ktoré z mužstiev bolo lepšie.

Aký bol z vášho pohľadu najkrajší moment EURA?
Jednoznačne musím povedať, že mi navždy utkvie v pamäti podpora ľudí po tom, čo sa nám podarilo postúpiť zo skupiny. Dostal som desiatky správ, a to dokonca aj od ľudí, s ktorými som dlhší čas nebol v kontakte. Všetci gratulovali a hovorili, ako fandia doma pri televízoroch. Neskutočne ma to tešilo, bol to neopísateľný pocit. A my sme tú podporu zo Slovenska cítili, hoci prvé dva zápasy musela byť hala prázdna.

Čo čaká reprezentáciu ďalej?
Budeme bojovať v kvalifikácii o postup na svetový šampionát, žrebovať by sa však malo až v septembri. Vzhľadom na súčasnú situáciu je jasné, že napríklad Rusko nebude mať šancu postúpiť, čiže to je o jedného konkurenta na miestenku v rámci UEFA menej. Ale všetky naše šance budú závisieť od skupiny, ktorú nám prisúdi žreb. Šampionáty nám však zachutili, chceme ísť aj na majstrovstvá sveta. Na svetový šampionát sa však, logicky, dostane z Európy menej mužstiev.

Za rozhovor ďakuje M. Binčík. Foto: archív D. Čeřovského


.
Toto je čítané

Futbal 6. liga: Smútok v Rybkách zmiernila výhra nad Starou Turou

V VI. lige Západ pokračoval na diaľku súboj lídra Spartaka Stráže s…

Trnavské rádio Tak akorát 2024