V programe štvrtkového zasadnutia Mestského zastupiteľstva Senica je navrhnutých dovedna 27 bodov. Dôležitým bodom bude schválenie záverečného účtu mesta. TASR o tom informovala hovorkyňa mesta Tatiana Moravcová.

Ilustračné foto Facebook Senica

Vlani mesto hospodárilo s príjmami na úrovni 24.274.638 eur, pričom výdavky boli vo výške 22.770.111 eur. Prebytok v hospodárení mesta predstavoval sumu 1.504.526 eur. “Z tohto prebytku však treba odrátať nevyčerpané účelovo určené finančné prostriedky vo výške 1.251.261 eur, ktoré sú zapojené už do rozpočtu aktuálneho roku 2022. Výsledok rozpočtového hospodárenia mesta bol vo výške 253.265 eur. O tieto finančné prostriedky sa teda mohol zvýšiť rezervný fond mesta,” uviedla Moravcová.

Ďalším z hlavných bodov programu zastupiteľstva, ktorý súvisí s financiami a rozvojom mesta, bude schválenie návrhu na prijatie dlhodobého investičného úveru mesta vo výške 2,2 milióna eur ako zdroja krytia kapitálových výdavkov mesta na rok 2022. Rozpočet mesta Senica na rok 2022 ráta s najväčšími investíciami za posledné roky vo výške 7,3 milióna eur.

Malavké pohľady Knihy.Zahori

Časť ambiciózneho investičného rozpočtu ráta s dofinancovaním už rozbehnutých investícií, pripravených je však aj niekoľko nových. “Takmer pol milióna eur je vyčlenených na miestne komunikácie, či už na realizáciu nových alebo rekonštrukciu existujúcich chodníkov, ciest, parkovísk a priechodov pre chodcov. Takmer 600.000 eur má byť investovaných do škôl a predškolských zariadení,” informovala hovorkyňa mesta.

Investície väčšieho rozsahu sa budú realizovať prostredníctvom projektov zastrešených eurofondami. “Či už pôjde o cyklodopravné trasy, zber biologicky rozložiteľného kuchynského odpadu, revitalizáciu parku v areáli mestského múzea a niekoľko ďalších. S investíciami radnica počíta aj v prípade mestských budov a zariadení, ako napríklad domu kultúry a amfiteátru,” doplnila Moravcová.


.

BM: Kralici