Laminátové dosky sú rozhodne najpredávanejšou kategóriou pracovných dosiek. Tešia veľkej obľube, sú lacné, ľahké, ľahko sa opracovávajú a ponúkajú širokú paletu dekorov, od imitácie dreva, kameňa až po „uletené“ vzory.

unsplash.com

Vyrábajú sa z drevených triesok a živíc, ktoré sa potom lisujú pri vysokom tlaku a teplote. Nosnou časťou je drevovláknitá doska, na ktorú sa potom lisuje niekoľko-vrstvový laminát. Vyrábajú sa v rôznych hrúbkach (40, 60, 80, 100 mm). Hrana dosky môže byť zakončená ABS páskou alebo hliníkom. Tiež môže byť zaoblená, kedy ide o tzv. postforming.

Hlavné vlastnosti  

  • Odolnosť voči teplotám 160-180 °C.
  • Jednoduchá údržba, nevyžadujú špeciálne úpravy.
  • Odolné voči škrabancom a škvrnám.
  • V prípade poškodenia nie je technicky ani finančne náročná výmena dosky.
  • Inštalácia dosky hneď pri namontovaní kuchyne.
  • Dosku je možné rezať na mieste, podľa požadovanej dĺžky.
  • Veľká škála dekorov, farebných úprav a prevedení.

Životnosť laminátovej dosky závisí od spôsobu zaobchádzania. V niektorých domácnostiach vydržia desiatky rokov, niekde je nutné ju vymeniť po pár rokoch užívania.

Nevýhodou dosky je fakt, že je ľahko poškoditeľná, a to vysokou teplotou alebo krájaním. Všetky zdroje uvádzajú, že laminátová doska je odolná voči teplote a tiež škrabancom. V žiadnom prípade sa neodporúča:

  • Krájať, klopať alebo inak opracovávať potraviny ostrými predmetmi priamo na povrchu pracovnej dosky. Je nutné vždy použiť dosku.
  • Umiestňovať horúci riad, panvicu, žehličku priamo na pracovnú dosku. Je nutné použiť ochrannú podložku alebo trojnožku
  • Pokladať vlhké alebo teplé prístroje, ako sú varné kanvice, fritézy priamo na spoj dvoch dosiek. Na základe zmien teploty u spomínaných spotrebičov by mohlo dôjsť k poškodeniu dosky.
  • Ponechať pracovnú dosku v dlhodobom kontakte s vodou, predovšetkým v mieste spojov, v okolí drezu alebo pri kontakte so stenou. Pri stene sa odporúča inštalovať tesniaca lišta.
  • Používať kovové čistiace hubky, agresívne čistiace prostriedky.

Nevýhodou laminátovej pracovnej dosky je tiež fakt, že všetky spotrebiče i drez je možné montovať iba zhora. Nie je možná montáž zospodu, ani do roviny. Ako deficit je vnímaná aj skutočnosť, že doska má viditeľné spoje.

Nesporná výhoda je ale cena, ktorá je aj štyri až desať násobne nižšia ako u dosiek Z kameňa. Pri kamenných doskách musí spotrebiteľ čakať na montáž kuchyne, až po nej je možné pracovnú dosku zmerať a až po zmeraní dochádza k jej výrobe. To znamená, že kamenná doska môže byť montovaná najskôr 2-3 týždne po inštalácii kuchynskej linky. Oproti tomu, laminátová doska je inštalovaná paralelne s kuchyňou, montážna skupina vyreže otvory na spotrebiče na mieste a kuchyňa je pripravená ihneď k používaniu.

Údržba

Pri dennom užívaní je dostačujúce použiť vlhkú hubku alebo handru a jemný čistiaci prostriedok. Nie je vhodné aplikovať leštiace prostriedky na nábytok ani nič agresívne. Po čistení sa povrch vytiera do sucha.

Z hľadiska údržby sú náročnejšie tmavé pracovné dosky, na ktorých sú viditeľnejšie škvrny alebo škrabance. Ideálna je doska bledších odtieňov, s prskaným vzorom, nečistoty sú v tomto prevedení najmenej viditeľné.

TIP: Pozor pri pracovných doskách čisto bielej farby! Biela farba dosky vo väčšine prípadov nezodpovedá bielej farbe dvierok kuchyne.Pozorne si porovnajte odtiene bielej pri doske a pri dvierkach, a to na dennom svetle.V prípade voľby puristicky čisto bielej kuchyne musíte počítať s faktom, že odtiene nebudú skoro nikdy rovnaké.

Na záver môžeme jednoznačne zhodnotiť, že laminátové pracovné dosky sú vďaka svojej nízkej cene a vizuálnej variabilnosti nepochybne  najpredávanejšie na našom trhu.


.

BM: Kralici