Žiaci základnej školy v Plaveckom Štvrtku v okrese Malacky sa od septembra 2021 učia v náhradných dočasných priestoroch, v takzvanom bunkovisku. Ako pre TASR potvrdil starosta Radoslav Benkovič, v najbližších rokoch plánujú v obci postaviť novú budovu základnej školy, keďže stará, vyše 50-ročná, staticky narušená budova sa pre rizikový stav nedá využívať ani opraviť. Problémom sú však chýbajúce financie.

Na základe statického posudku pre posúdenie možnosti bezpečne užívať budovu školy vyplýva, že budova má vážne statické poruchy. “Po niekoľkých sledovaniach a odborných statických posudkoch budovy prišlo v lete minulého roka ku jej uzatvoreniu. Od septembra základná škola funguje v dočasných provizórnych podmienkach v pospájaných bunkách,” opísal Benkovič. Finančné zabezpečenie výstavby náhradných priestorov základnej školy podľa jeho slov zostalo na obci a bolo väčšinou finančne kryté zo súkromných zdrojov spoločností, nadácií s čiastočnou podporou z rezervy premiéra SR Eduarda Hegera (OĽANO).

Pálfyovci Knihy.Zahori

Riaditeľka miestnej základnej školy Mariana Korbelová povedala, že budovu opustili nie preto, že by mala spadnúť v najbližších dňoch, ale pre okná, ktoré padajú smerom dovnútra a pre praskliny, ktoré sa v budove nachádzajú. Poznamenala, že hoci prišli o luxusné priestory na vzdelávanie, neprišli jeden o druhého a to považuje za podstatné. Ako ďalej uviedla, momentálne je v škole vyše 150 žiakov a učia sa v dvojzmennej prevádzke. “Je mi ľúto, že sme v dvojzmennej prevádzke pre vyššie ročníky, najmä ôsmaci a deviataci sa nám ocitli v striedavom režime,” priblížila riaditeľka školy s tým, že pre každé dieťa je veľmi ťažké ísť poobede do školy. Podľa informácií, ktoré má k dispozícii, je oprava starej budovy školy príliš drahá a jednoduchšie je postaviť novú.

Starosta v apríli podpísal zmluvu na financovanie investičných potrieb obce s predschváleným úverovým rámcom na 500 000 eur pre finančné zabezpečenie projektovej dokumentácie novej budovy základnej školy, ktoré je vo výške 215 000 eur. “Obec od štátu dostala do vienka zle postavenú budovu školy a teraz sa musí sama starať o vyriešenie problému, ktorý nespôsobila. Verejné obstarávanie na zhotoviteľa projektovej dokumentácie budovy základnej školy máme ukončené,” priblížil Benkovič. Zároveň tvrdí, že obec podniká všetky kroky na čerpanie finančnej podpory a na zapojenie sa do výzvy v rámci Plánu obnovy a odolnosti SR na výstavbu novej budovy základnej školy ešte v tomto roku. “V prípade úspešnosti počítame s ukončenou výstavbou najneskôr do roku 2025,” uzavrel starosta.


.
Toto je čítané

Na Mierovom námestí v Malackách vyrastie mestská lúka

Menej prachu, znižovanie teploty, zadržiavanie vlhkosti priamo na mieste a mestské lúky…

BM: Ustekana sobota