Hospodárske výsledky závodu v Skalici, zameraného na výrobu vykurovacích zariadení, potvrdili úspešný rok. Objem jeho výroby v roku 2021 v porovnaní s predošlým rokom narástol o 17 %. Zvýšený dopyt po vykurovacích zariadeniach naďalej pretrváva v celej Európe.

Závod Protherm Production zo Skalice získal minulý rok prestížne ocenenie Trend TOP Firma roka za vynikajúce hospodárske výsledky a jedinečný príbeh firmy. Zároveň si poradil s pretrvávajúcou nepriaznivou situáciou. „Podobne, ako iné spoločnosti, aj my sme počas minulého roka zápasili s nedostatkom komponentov na trhu a s nárastom ich cien,“ zhodnotil Peter Kuba, riaditeľ spoločnosti v Skalici, za ktorou stojí nemecký koncern Vaillant Group.

Situácia vo výrobe
V závode Protherm Production za uplynulý rok vyrobili 828-tisíc zariadení pre vykurovanie a ohrev teplej vody. Ide o medziročný nárast o 122-tisíc produktov. Rast spoločnosť dosiahla napriek pretrvávajúcej pandémii a surovinovej kríze. Vývojové oddelenie v spolupráci s oddelením nákupu zvládlo viacero nových výziev. Rýchlo a flexibilne dokázali nájsť nových dodávateľov a zaradiť do výroby náhradné komponenty. „Situáciu sme zvládli vďaka správnym dlhodobým prognózam, objednávkam vopred a diverzifikácii dodávateľov,“ vysvetlil Peter Kuba.

Podarilo sa zvládnuť aj výpadky pracovníkov kvôli koronavírusu. „Počet našich zamestnancov zároveň medziročne stúpol o 150 na súčasných 851,“ potvrdila Zuzana Šimonovičová, manažérka pre ľudské zdroje z Protherm Production.

Pálfyovci Knihy.Zahori

Ekologickejšie produkty
V roku 2021 v závode rástla výroba kontinuálne, na všetkých výrobných linkách. Najviac však stúpol záujem o šetrnejšie, ekologickejšie produkty. Spoločnosť už v úvode roka vybudovala nový priestor pre dve montážne linky na produkciu vnútorných jednotiek tepelných čerpadiel. Išlo o rozsiahle zmeny a stavebné úpravy existujúcich výrobných hál. Následne linky uviedla do prevádzky a odštartovala výrobu produktu v objeme 35-tisíc kusov.

Najvýraznejší nárast zaznamenali v produkcii praktických elektrických prietokových ohrievačov vody, určených najmä pre nemecký trh. Skalický závod ostáva naďalej lídrom v produkcii závesných plynových kondenzačných kotlov a tiež elektrických kotlov. Najväčší podiel exportu smeruje do Nemecka, Belgicka a ostatných krajín Európy. 


.

BM: Ustekana sobota