Vyhadzujeme priveľa potravín, ktoré ohrozujú naše životné prostredie. Klub aktívnych žien zorganizoval v sobotu (23.4.) druhý ročník Ekofestu, ktorého hlavným cieľom bolo pomôcť obyvateľom obce Rohožník a širokej verejnosti uvedomiť si, že na to, aby sme zamedzili plytvaniu potravinami musíme začať od seba.

Spolu s nezjedeným jedlom vyhadzujeme aj vzácne prírodné zdroje – voda, pôda, energie a práca.

Pred kultúrnym domom sme vytvorili miesto s príjemnou hudbou, kde návštevníci mali možnosť diskutovať s odborníkmi o tom, ako prestať kupovať prebytočné potraviny, správne potraviny skladovať a maximálne využiť zvyšky.

Pripravený bol bohatý kultúrny program pre deti aj dospelých. Mohli sme sledovať vystúpenia žiakov Základnej školy Rohožník, Základnej umeleckej školy v Malackách a šikovné dievčence zo športového klubu Mažoretky Soffi Lozorno. Synchrónnu jazdu na bicykli s hudobným doprovodom nám predviedla trojica mladých žien z Act 4 Slovak. Tomáš Bubák zo SLUŠNÝ TEAM nám ukázal pár svojich trikov s yoyom a zároveň pripravil pre teenagerov kurz yoyovania. Bubnová škola Rytmika.sk nám predviedla svoje umenie a objavili rytmus aj v nás počas spoločnej bubnovačky.

Návštevníci festivalu mohli navštíviť odborné prednášky, ktoré mali upozorniť na problematiku plytvania potravinami. Žiaci Základnej školy Rohožník pod vedením svojich pani učiteliek pripravili výstavu výtvarných prác s názvom Jedlo a ekológia. V sobotu si mohli deti vytvoriť rôzne veci zo separovaného odpadu v ekodielničkách.

Komisia životného prostredia obce Rohožník pripravila rôzne súťaže, kde sme sa učili ako správne separovať odpad a žiaci Základnej školy Rohožník preverili naše vedomosti o plytvaní potravín v zábavnom kvíze. Včelárka Zuzana Juríčková nás poučila ako sú pre náš život dôležité včielky.

Trnavské rádio Tak akorát 2024

Podujatie Ekofest sme zorganizovali vďaka finančnej podpore spoločnosti Tesco a Nadácii ZSE. Ďakujeme za spoluprácu Základnej škole Rohožník, Komisii životného prostredia Rohožník, OZ Podhoran, MTB Rohožník a všetkým dobrovoľníkom a členkám zduženia za úsilie, vďaka ktorému sa nám podarilo zorganizovať podujatie kde sme mohli diskutovať s odborníkmi o tom, ako vnímajú prírodu, a ako ju spolu môžeme chrániť. Za poskytnutie priestorov kultúrneho domu ďakujeme obci Rohožník.

Milo nás prekvapila účasť návštevníkov a prejavený záujem o ekológiu. Ekofest mal upozorniť, že vyhadzujeme priveľa potravín, a tým ohrozujeme naše životné prostredie.  

Dúfame a veríme, že návštevníci sa budú teraz snažiť spraviť všetko čo je v ich silách preto, aby znížili plytvanie potravinami vo svojich domácnostiach..

Katarína Jurkáčková
štatutárka Klub aktívnych žien


.
Toto je čítané

Na diaľnici D2 pri Kútoch platí dopravné obmedzenie

Od pondelka (22. 4.) 10.00 h bude v úseku medzi 4,9. a…

BM: Ustekana sobota