Čím viac krvi, tým lepšie. V prípade darovania krvi to rozhodne platí. Jarná Malacká športová kvapka krvi bola úspešná aj napriek odhláseným darcom, ktorí síce chceli prísť, no choroba im na poslednú chvíľu zmarila plány.

V stredu 20. apríla sa v športovej hale Malina podarilo získať viac ako 16,5 litra drahocennej tekutiny – to je o dva litre viac ako na jeseň, keď kvapka krvi prvýkrát zavítala do ŠH Malina. V minulosti sa na tento účel využívali priestory MCK či štátneho gymnázia.

Na Malackú športovú kvapku krvi sa dopredu zaevidovalo 46 darcov, 37 z nich krv aj darovalo, pričom 7 z nich bolo prvodarcov.

Záujem v Malackách a okolí je často väčší, než je kapacita mobilnej odberovej jednotky. „Národná transfúzna služba krv nielen odoberá, ale je zodpovedná aj za jej včasný dovoz do laboratória,“ hovorí Klaudia Kovárová z Miestneho spolku Slovenského červeného kríža v Malackách.

Nathaniel Knizkaren 2023

To znamená, že personál má na mobilný odber len vymedzený čas a nemôže sa na mieste zdržiavať dlhšie, aby neriskoval znehodnotenie krvi. Čím rýchlejšie sa teda darí záujemcov na odber pripraviť a pred odberom vyšetriť, tým viac krvi sa aj podarí získať. „Spolupráca s Národnou transfúznou službou je výborná. Ďakujem za pomoc všetkým vrátane mojich pomocníkov – pravých rúk, bez ktorých to nejde a ďakujem aj sponzorom. Ďakujem pánovi Rusňákovi za poskytnutý priestor v športovej hale i za voľné vstupy do plavárne pre darcov, reštaurácii SEN Viet za tradičnú polievku i pani doktorke z MEDICA plus s. r. o, ktorá poskytla červenú náhradu za krv – vínko,“ vyratúva M. Kovárová.

Ak ste Malackú športovú kvapku krvi nestihli, najbližší odber na Záhorí bude 12. mája v Sološnici. V Malackách sa odber zopakuje až na jeseň. Darcovia sú kedykoľvek vítaní aj na Kramároch a v Ružinove. Na týchto dvoch pracoviskách sa môžete objednať na konkrétny čas. Bližšie informácie: www.ntssr.sk.

Daruj krv – zachrániš život. Ďakujeme všetkým, ktorí sa bezplatne podelia o svoju krv. Nikto z nás nevie, kedy ju bude sám potrebovať.

Ján Hargaš


.

BM: Ustekana sobota