Mesto Holíč bolo v minulom roku v rámci Fondu malých projektov programu Interreg V-A Slovenská republika – Česká republika úspešné s projektom: Hony, lovy a hostiny, ktorého hlavnou témou je poľovníctvo.

Spoločne s partnerom: Mestom Hrušovany nad Jevišovkou v Českej republike sa od augusta 2021 až do júla 2022 zrealizujú štyri hlavné aktivity.

Prvou aktivitou, ktorá bola zrealizovaná v mesiaci február 2022 bolo vyhľadávanie potrebných informácií o histórii poľovníctva v archívoch, na weboch a v historických knihách. Výstupy boli zhrnuté v komplexnej Správe a budú verejnosti odprezentované na seminári a taktiež zverejnené aj na informačných roll upoch.

Pálfyovci Knihy.Zahori

V súčasnosti sa začala realizovať prvá aktivita, čiže stavebné práce na rekonštrukcii miestnosti nachádzajúcej sa v tesnej blízkosti Mestského múzea v Holíčskom zámku, ktorá vznikne za účelom vytvorenia výstavy o poľovníctve, a následne sa stane aj stálou expozíciou múzea.

V mesiaci jún 2022 sa uskutoční v sídle cezhraničného partnera seminár, na ktorom budú odprezentované informácie o histórii poľovníctva, ktoré boli získané z rôznych archívnych a miestnych zdrojov. Taktiež sa cieľovým skupinám odprezentujú aj informácie o atraktivitách, ktoré obaja partneri ponúkajú. V mesiaci júl 2022 je plánované zorganizovanie a odprezentovanie výstavy zameranej na tému poľovníctva, ktorá bude pozostávať z výstavnej kolekcie poľovníckych artefaktov (zbraní, trofejí a pod.)

Nikol Lazíciusová, Mesto Holíč


.

BM: Ustekana sobota