Sezóna 2021 bola pre Atletický klub AC Malacky jednou z najúspešnejších. Naši atléti v nej v rámci majstrovstiev SR vybojovali úctyhodných 39 medailí (15 zlatých, 13 strieborných a 11 bronzových). Najúspešnejšou bola Tereza Beňová so ziskom 4 zlatých, 1 striebornej a 1 bronzovej medaily. Najviac cenných kovov –  9 – nazbierala Rebecca Slezáková (2x zlato, 6x striebro, 1x bronz).  V medailovej bilancii sa Malačania v rámci hodnotenia Slovenského atletického zväzu umiestnili na celkovej 8. priečke. Na základe bodovania pretekárov na 1. – 8. mieste v rámci majstrovstiev SR sa tak po prvý raz vo svojej histórii ocitli v prvej desiatke najúspešnejších klubov Slovenska.

Majstrami SR sa stali Marek Ondrovič (3000 m prekážok, muži do 23 rokov), Rebecca Slezáková(sedemboj, dorastenky), Michaela Salayová (800 m, dorastenky), Tereza Beňová (60 m, 150 m a 300 m, staršie žiačky), Matúš Nehyba (viacboj, starší žiaci), Hana Zálesňáková (päťboj, mladšie žiačky), Richard Mráz (200 m, prípravka chlapci), Amélia Zelenáková (200 m, prípravka dievčatá), štafeta starších žiačok AC Malacky 4 x 300 m v zložení Karen Grígelová, Hana Zálesňáková, Laura Vrabčeková a Tereza Beňová, družstvo dorasteniek v cezpoľnom behu v zložení Michaela Salayová, Rebecca Slezáková a Timea Morávková, družstvo mladších žiakov v cezpoľnom behu v zložení Philip Halla, Teodor Volek, Krištof Haba, Alex Houndjo a Martin Šnegoň, družstvo prípravky v atletickej všestrannosti v zložení Krištof Haba, Matias Michalovič, Andrea Mrázová, Šimon Nehyba, Viktória Pauková a Nela Stašková a družstvo prípravky v štafetovom krose v zložení Šimon Nehyba, Viktória Pauková, Matias Michalovič a Andrea Mrázová.
Malacké pohľady Knihy.Zahori

Výnimočné výkony

Najlepší výkon histórie SR (slovenský rekord) dosiahla vo viacboji mladších žiačok so ziskom 3070 bodov Hana Zálesňáková. Zaujala aj dorastenka Rebecca Slezáková, ktorá splnila výkonnostné limity pre zaradenie do Zväzovej prípravy mládeže A na 100 m prekážok a na 400 m. Na limit v behu na 400 m prekážok jej chýbala iba jediná stotina sekundy. Výnimočný výsledok dosiahol Teodor Volek v rámci majstrovstiev Slovenska mladších žiakov. Dokázal sa vyrovnať s nedávnou stratou jemu najbližšej osoby a svoj sústredený výkon v päťboji korunoval ziskom striebra.
AC Malacky po prvý raz vôbec postúpil na majstrovstvá SR družstiev, ba dokonca hneď vo všetkých štyroch súťažných kategóriách – starší žiaci, staršie žiačky, dorastenky a dorastenci. Najviac sa darilo starším žiakom, ktorísi vybojovali strieborné medaily. Na štvrtej priečke sa umiestnili dorastenci, ktorých od bronzového úspechu delilo iba pár bodov. Žiačky a dorastenky obsadili v konkurencii najlepších družstiev Slovenska zhodne 7. miesta.

Reprezentanti SR

Do reprezentácie SR v atletike boli v roku 2021 zaradení Marek Ondrovič (3000 m prekážok, muži do 23 rokov), Matúš Klas (diaľka, dorastenci), Rebecca Slezáková (400 m a 400 m prekážok, dorastenky), Michaela Salayová (800 m, dorastenky), Tereza Beňová (60 m, 150 m a 300 m, starší žiačky) a Matúš Nehyba (žrď, žiaci).
V zahraničí nás na medzištátnom stretnutí v atletike výberov Česka, Maďarska, Poľska a Slovenska do 18 rokov v Brne reprezentovali Rebecca Slezáková (5. miesto na 400 m a 2. miesto v štafete SVK), Michaela Salayová (7. miesto na 800 m) a Michal Nehyba (8. miesto na 400 m). Mimoriadny úspech dosiahli v medzinárodnom finále Čokoládovej tretry v Ostrave prípravkári Amélia Zelenáková a Viliam Straský, ktorí sa ako prví Malačania v histórii súťaže prebojovali na stupne víťazov (obaja 3. miesto na 200 m). Ešte viac sa darilo 9-ročnému Richardovi Mrázovi, ktorý zvíťazil v konkurencii najrýchlejších chlapcov Česka a Slovenska v behu na 200 m.
Ocenenia odovzdávali poslanci mestského zastupiteľstva Marián Haramia a Anton Pašteka. Ďalším dekorujúcim bol bývalý člen AC Malacky a reprezentant Slovenska Ján Beňa. Svojim nasledovníkom priniesol ukázať aj plaketu Fair Play, ktorú dostal v roku 2007 na Európskom olympijskom festivale mládeže v Belehrade. Členku AC Malacky Alexandru Štukovú krátko pred štartom poštípala osa, a Ján Beňa jej poskytol prvú pomoc.

NAJLEPŠÍ ATLÉTI AC MALACKY 2021

mladšia prípravka
1. Richard Mráz
2. Amélia Zelenáková
3. Viliam Straský
staršia prípravka
Krištof Haba, Andrea Mrázová, Matias Michalovič, Šimon Nehyba, Viktória Pauková, Nela Stašková
mladšie žiactvo
1. Hana Zálesňáková
2. Teodor Volek
3. Alex Houndjo
staršie žiactvo
1. Tereza Beňová
2. Matúš Nehyba
3. Adam Gašpar
dorast
1. Rebecca Slezáková
2. Michaela Salayová
3. Michal Nehyba
dospelí 
Marek Ondrovič
najlepší atlét športových tried ZŠ Záhorácka
Teodor Volek
Text: P. Filip, foto: Ľ. Pilzová 

.
Toto je čítané

Hádzaná: Záhoráci body z Topoľčian nepriviezli

Záhoráci dokázali zmazať sedemgólové manko v Topoľčanoch, ale nezvládli záver zápasu a nakoniec body…

BM: Ustekana sobota