V útulnom areáli Spoločenského domu Kunov sa už 4. júna uskutoční v poradí trinásty ročník obľúbeného multikultúrneho festivalu Fest Fiesta.

Foto: Martin Václavík

Festivalové leto tento rok odpáli Fest Fiesta, a to s pestrým programom. Návštevníkom tradične ponúkne najmä kopec hudby, ale aj divadlo pre deti, literatúru, diskusie či športové vyžitie.

Hlavné pódium, ktoré bude mať tento rok pod moderátorským palcom Ivan Kostra z Tustých Baletiek, postúpa a poskáče viacero formácií rôznych žánrov a chutí. Mladú krv zastúpi talentovaná kapela God and Eve so záhoráckými koreňmi v zložení Eva Sajanová a Richard Grimm, ktorého môžete poznať aj z už neexistujúcej kapely Max Bazowski. Hoci stihla dvojica odohrať zatiaľ len hŕstku koncertov, na ich adresu sa už hrnú chvály sprava aj zľava. Ich božské piesne sú nasiaknuté indie popom, jazzom či dokonca vážnou hudbou.

Publikum roztancuje bratislavská indie kapela Queer Jane. Veselá partia zahrá pesničky inšpirované hudobníkmi ako Bob Dylan, Beatles, či punkových The Clash. Mladá indie-popová scéna bude mať v Kunove zastúpenie v podobe Simona Štubniaka aka The Curly Simon. Len 21 ročný talentovaný spevák a hudobník už stihol vydať debutový album “Things We Don’t Say” a stať sa objavom roka na Radio Head Awards.

Foto: Andrej Perička

Asi najviac sa však tešíme na legendárnu kapelu Chiki Liki Tu-a. Tá si po odchode Ľuba Petrušku strúhne koncert už v novej zostave. Tak či onak, bude to paráda, ktorá sa tak často v týchto končinách nevidí. To isté sa dá povedať aj o Pištovi Kráľovičovi. Ten sa na Fieste predstavil už v minulosti so svojou domovskou kapelou Nvmeri. Tentokrát príde s nadupaným DJ setom ako FVLCRVM.

Aj rodičov a ich ratoleste čaká pútavý program. Tešiť sa môžu na interaktívne hudobné vystúpenie kapely Pánko. Chýbať nebude ani divadelné predstavenie, tentokrát v podaní bábkového Divadla Morgonrock s klasickými marionetovými bábkami, ktoré za nitky poťahuje Peter Gärtner. Na Fiestu príde s dobrodružnou komédiou pre veľkých aj malých, O čertovi Kolofónovi, ktorá je mixom rozprávok, popkultúry, divokého západu a romantických komédií.

Foto: Martin Václavík

Literárno-diskusný „stage“ pod lipami sa po minuloročnom úspechu dočká rozšírenia. Moderátor Dušan Mikušovič na ňom vyspovedá viacero hostí. V spolupráci so Záhorskou knižnicou privítame spisovateľa Petra Jelínka, ktorý nám aj čo to prečíta zo svojej tvorby. Pokračovať budeme diskusiami s novinármi na aktuálnu tému vojny na Ukrajine, konkrétne s komentátorom denníka SME Petrom Tkačenkom a reportérom denníka N Mirekom Tódom, ktorý chodí na reportážne cesty na Ukrajinu pravidelne už od oranžovej revolúcie v roku 2004.

Počas festivalu si môžu návštevníci odskočiť aj za pingpongový stôl, za ktorým sa bude bojovať o slávny (zaváraninový) pohár. Nebude chýbať ani pohostenie, a to tradične z dielne lokálnych prevádzok.

Lístky na podujatie sa predávajú cez portál tootoot.sk. Navyše, k minimálnej výške vstupného môžete prihodiť ľubovoľnú čiastku, ktorá v plnej výške poputuje do neziskovej organizácie Človek v ohrození na pomoc ľuďom zasiahnutých vojnou na Ukrajine.

Festival sa uskutoční za podpory Hudobného fondu, Sociálneho a kultúrneho fondu SOZA a mesta Senica.

.

BM: Ustekana sobota