Skalica zohrala významnú úlohu na ceste k našej modernej štátnosti, pretože bola prvým sídlom dočasnej vlády po jej príchode na Slovensko v roku 1918, a teda krátko aj hlavným mestom. Vyhlásila to prezidentka SR Zuzana Čaputová, ktorá vo štvrtok toto mesto na Záhorí navštívila.

foto FB Zuzana Čaputová

Hlava štátu označila Skalicu za mesto výnimočných ľudí, s bohatou históriou a architektúrou, na ktorej sa podpísal aj architekt Dušan Jurkovič.

“S vedením mesta sme spolu hovorili najmä o projektoch samosprávy v oblasti sociálnej politiky. Najmä o zámere vybudovania krízového centra pre ženy či zmene pravidiel pri rozdeľovaní detí do škôl tak, aby sa zlepšila integrácia detí z rómskych komunít,” priblížila Čaputová.

Pálfyovci Knihy.Zahori

Stretla sa aj so zástupcami tunajších spoločenských organizácií a inštitúcií. Zdravotníci, sociálni pracovníci, riaditelia škôl, ľudia z kultúry, športovci, ale aj vinári sa podľa prezidentky starajú o to, aby sa Skaličanom lepšie žilo a posúvajú mesto dopredu.

Čaputová si uctila aj pamiatku významného Skaličana, rímskokatolíckeho kňaza a saleziána Antona Srholca. “Jeho láska k blížnemu a odkaz neúnavného boja za jej napĺňanie v slobode nám môže byť návodom, ako zvládnuť aj súčasnú náročnú dobu,” skonštatovala hlava štátu.

foto FB Zuzana Čaputová

Prezidentka si prezrela aj podnik, ktorý vyrába široký sortiment kotlov a tepelné čerpadlá. Práve táto výroba je podľa nej dôležitá z dôvodu prechodu na zelenú klímu. “Čo je dôležité, majú aj svoje vývojové a technologické centrum. Je to firma nadnárodného rázu, vzhľadom na to, že vyváža do celého sveta,” uviedla. V Skalici navštívila aj klasickú originálnu výrobu skalického trdelníka.


.
Toto je čítané

V Senici vyhodnotili 39. ročník výtvarnej súťaže Vesmír očami detí

Vo štvrtok (18.4.) sa v priestoroch Záhorského osvetového strediska v Senici konalo…

Lakovanie a Pieskovanie