Mesto Holíč sa pridáva k štrajkovej pohotovosti Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS). TASR o tom informoval hovorca mesta Jaroslav Čársky.

Primátor Holíča Zdenko Čambal

Ako uviedol, dôvodom je dlhodobý prístup štátu voči samosprávam a aktuálne návrhy rezortu financií, ktoré opäť prenášajú finančnú ťarchu na mestá a obce. “Vláda nemá záujem o odborné argumenty a namiesto komunikácie so samosprávami iba prenáša problémy a finančnú ťarchu nadol. Občania žijú v mestách a obciach a s takýmto prístupom vlády sa nedá súhlasiť,” informoval primátor mesta Holíč Zdenko Čambal.

Macek Knihy.Zahori

Ako doplnil, mesto vyzdvihuje dôležitosť finančnej pomoci rodinám a sociálne slabším skupinám obyvateľstva, ale financovať akúkoľvek pomoc cez daňový bonus znamená, že na tejto pomoci sa nebude podieľať štát, ale iba samosprávy. “Ako primátor nemôžem súhlasiť s takýmto dosahom na kvalitu života obyvateľov a fungovanie mesta. Dlhodobo obchádzame problém narastajúcej energetickej krízy, ceny pohonných látok, problémy vo verejnom obstarávaní, pri zdražovaní stavebných prác a materiálov,” povedal Čambal.

Ako pokračoval, v ostatných dvoch rokoch mesto pocítilo nezáujem štátu o samosprávy. “Suplovali sme chýbajúce aktivity štátu pri boji s pandémiou ochorenia COVID–19 a tiež pri pomoci odídencom zo susednej Ukrajiny. Tento systém riadenia štátu jednoducho nemôže pokračovať. Pridávam sa ku kritike nezodpovedného prístupu štátu k samosprávam a považujem za nesprávne, že samosprávy sú vylúčené z legislatívnych procesov,” doplnil primátor.


.

BM: Ustekana sobota