Volejbal bol v Malackách v minulosti silným športom, no roky tomu tak už nie je. Malacky hrávali extraligu a vychovávali mládež do reprezentácie. Posledné volejbalové talenty, ktoré vyšli z Malaciek, sú dnes na vrchole a sú stabilnou súčasťou slovenskej reprezentácie. Po nich ale nie je nikto. Aj tí, ktorí sa chceli venovať volejbalu viac ako rekreačne, vydali sa do hlavného mesta. Malacky tak zostanú len ich rodiskom, avšak zásluhy si pripíše niekto iný.

Skupina bývalých úspešných volejbalistov sa to rozhodla zmeniť. Volejbal chcú do Malaciek a na Záhorie dostať späť. Nie však kupovaním hráčov, ale ich postupnou výchovou. Vznikol preto nový klub Volley Team Záhorie, ktorý v Malackách, Stupave a v okolí rozbieha Volejbalovú školu.

Pri nábore na malackých školách boli prítomní aj dvaja výborní slovenskí reprezentanti s malackými koreňmi Peter Michalovič a Peter Ondrovič. My sme s nimi boli v ZŠ Záhorácka, kde sa ich volejbalové príbehy symbolicky začali. „Treba sa ohliadnuť a spomenúť si, ako človek začínal. Keď môžem nejako pomôcť oživeniu volejbalu v Malackách, určite to urobím. V reprezentácii po generačnej výmene začínajú chýbať mladé talenty. Tie sa nenájdu samé a potrebujú impulz. Môže ním byť práve ukážka volejbalu, ktorú sme spolu s Peťom Ondrovičom predviedli deťom,“ ozrejmil P. Michalovič, ktorého nedávno už tretíkrát po sebe zvolili za volejbalistu roka na Slovensku. Volejbalové ukážky, obzvlášť smeče, deti poriadne nadchli. Vidieť zblízka techniku i silu profesionálov je nepochybne zážitok.

Záhorácke rádio 2024 01

Volejbal to po dlhej odmlke nebude mať jednoduché. Pôsobí tu mnoho klubov, ktoré sa venujú mládeži. Volejbal je na prvý pohľad náročný šport, veď deti si po dvoch týždňoch trénovania ešte nezahrajú, zato futbal či florbal áno. Dôležité preto bude zvoliť pri tréningoch správny prístup, aby deti zostali motivované a tomuto peknému športu zostali verné. O to by sa mali postarať garanti Volejbalovej školy, Peter Kalný a jeho syn Matúš. „Volejbal dlho prehrával v súboji s ostatnými športmi preto, lebo sa vlastne začalo, až keď deti vedeli ísť do šestky a rovno začali hrať,“ vysvetľuje P. Kalný. „Každý zlý kontakt s loptou bol chybou a hra sa prerušila. Dieťa videlo, že má mínusový bod. Preto budeme klásť dôraz na postupný správny rozvoj techniky. Podstatné je, aby to deti na tréningoch bavilo. Tréner musí vedieť deti zaujať, aby na tréningy rady chodili. Je dôležité začínať s rôznymi pohybovými zručnosťami a postupne smerovať k volejbalu. Dobrým partnerom na to sú súťaže mini volejbalu. Je veľmi dobré, že na Slovensku fungujú a deti v nich môžu preukázať svoje schopnosti ešte skôr ako v žiackych súťažiach.“

Kalný je volejbalovej verejnosti dobre známe meno. Peter trénoval aj slovenskú reprezentáciu a dnes učí trénerov, Matúš okrem iného doviedol v roku 2018 reprezentáciu Nemecka do 19 rokov k titulu majstrov Európy a za svoju kariéru úspešne trénoval ako mužov, tak i ženy. Manažérom projektu je Dušan Rusňák. „V Malackách má volejbal tradíciu a prvotný impulz na obnovenie volejbalu prišiel práve odtiaľto. S Dušanom sa poznáme už dlho. My ako Bratislavčania žijeme v Stupave, kde sa niektorí rodičia pýtali, kedy bude zasa niekde v tomto regióne volejbal. Tak sme sa do toho pustili. Chceme pomôcť slovenskému volejbalu, v ktorom každý rok strácame deti aj pre iné športy, teraz aj pre pandémiu. Chceme sa venovať najmä mládežníckemu športu, zatiaľ nemyslíme na extraligu,“ vysvetlil M. Kalný.

Deťom v projekte sa bude najviac venovať P. Kalný. Ako skromne hovorí, bude to preto, lebo má najviac voľného času. Nový klub chce vytvoriť tréningové skupiny v Malackách, v Stupave i v Lozorne či Zohore s tým, že Malacky budú centrom.

Volley Team Záhorie pripravuje od septembra volejbalovú školu pre deti od 9 do 12 rokov. Ďalší nábor bude v sobotu 4. júna v Zámockom Parku počas Dňa detskej radosti. Deti i rodičov čakajú ukážky volejbalu i opekačka.

 Text a foto: Ján Hargaš


.
Toto je čítané

Hádzaná: Záhoráci body z Topoľčian nepriviezli

Záhoráci dokázali zmazať sedemgólové manko v Topoľčanoch, ale nezvládli záver zápasu a nakoniec body…

BM: Ustekana sobota