Únik črevných plynov, meteorizmus alebo plynatosť. Tak sa neutrálne a v súlade so zásadami konzervatívnej slovenčiny označuje to, čo všetci poznáme a každému z nás sa deje. A kto tvrdí, že neprdí, ten klame…

Okolo plynatosti máme u nás vybudované tabu mohutné ako Čínsky múr. O nadúvaní a úniku črevných plynov sa moc nehovorí a ak áno, tak sa odporúča používať akademický slovník, lebo “prdieť” sa hovoriť nepatrí.

Poďme si teda odpustiť trochu črevného plynu a pozrime sa na flatulanciu, plynatosť či meteorizmus komplexne. Prečo vzniká, kedy vzniká, kedy je treba vyhľadať lekársku pomoc aj kedy je to „normálne” a pomôžeme si sami. A, samozrejme, ako hodiť plyny do pohody.

Medzi hlavou a črevom
Pokiaľ netrpíme potravinovou intoleranciou, syndrómom dráždivého čreva, nepokúša sa o nás žlčníkový záchvat, alebo nemáme iné diagnostikované ochorenia tráviaceho traktu, vzniká problém s nadmerným hromadením a následným únikom črevných plynov niekde na ceste medzi hlavou a hrubým črevom. A to doslova.

Stačí nenápadný, často podceňovaný stres, ktorý začína v mozgu a z neho vzápätí kobercovo bombarduje zvyšok organizmu, vrátane a prevažne tráviaceho systému. Stres tiež ovplyvňuje kvalitu prežúvania a spracovania potravy – čím rýchlejšie jeme a čím väčšie sústa hltáme, tým viac vzduchu sa nám do tráviacej sústavy dostáva. A z nej vedú len dve cesty von: vrchom, alebo spodom.

V neposlednom rade má vplyv na objem plynu v črevnom potrubí aj zloženie našej potravy. Už ústnym podaním sa v ľudovej slovesnosti traduje, že zvýšenú koncentráciu a vypúšťanie plynov spôsobujú rôzne druhy kapusty, strukoviny, rafinované cukry, múka či polotovary s vysokým obsahom stabilizátorov a konzervantov.

Moderná nutričná veda však už otŕča ukazováčikom aj na mliečne výrobky. Zmieriť sa s tým, že sa občas vznášate nad horizontom ako vzducholoď budete musieť aj vtedy, ak dbáte na zdravú výživu a zaraďujete do svojho jedálnička väčšie množstvo ovocia, čerstvej zeleniny a inak zdravej vlákniny.

Prirodzený výskyt plynu
Väčšina črevných plynov vzniká pri samotnom trávení, ako napríklad oxid uhličitý (CO2), ktorý nesmrdí. Časť vyprodukovaného cé-ó-dve, sa dostáva krvou do pľúc a odchádza pri vydýchnutí, alebo (s odpustením), odrihnutí. Zvyšný črevný vzduch – zmes CO2, vodíka, dusíka, metánu, amoniaku, síry a iných produktov fermentácie je galériou nositeľov zápachu a na odchod z tela mu ostáva len úzky priechod cez črevo.

Výsledok všetci poznáme. Norma hovorí, že ak si uľavíme denne 10 – 15 krát, patríme do bežného priemeru. Ak je únikov plynu viac a sprevádza ich dráždivý zápach na báze sírovodíka (ľudský nos ho zacíti už na úrovni koncentrácie 0,00005 %!!!), je v našom spoločenskom i osobnom záujme proti plynatosti zakročiť.

Zamerané na životosprávu
Pri opakovanom probléme s plynatosťou je fér okopať si najprv svoju vlastnú záhradku, resp. prekopať stravníček. Vylúčiť alebo obmedziť konzumáciu spracovaných a hlboko mrazených polotovarov, znížiť konzumáciu potravín s označením „light” (obsahujú náhrady cukrov, ktoré tiež spôsobujú plynatosť).

Ak za vaše natlakované zásobníky plynu môžu zdravé potraviny typu vláknina, strukoviny, kapusta, karfiol, brokolica či reďkovky, nemusíte na ne uvaliť embargo. Stačí po ich konzumácii siahnuť po feniklovom, anízovom alebo mätovom čaji, či inom prípravku, ktorý aktívne pôsobí proti plynatosti. Z dlhodobého hľadiska sú to rôzne bylinné preparáty, prebiotiká, probiotiká alebo symbiotiká, s ktorými vám radi pomôžeme.

Alergie a choroby
Pri podozrení, že vám črevné explózie spôsobuje konkrétny druh potravín, je vhodné začať s vylučovacou diétou. Ak však problémy pretrvávajú, sprevádzajú ich silné kŕče, bolesti a hnačky, patríte do rúk lekárovi. Časté tráviace ťažkosti sprevádzané komplikáciami môžu mať vážne príčiny a poukazovať na ťažké potravinové alergie, problémy so žlčníkom či chronické ochorenia, ktoré pri neliečení môžu spôsobiť vážne poškodenie čriev.

Aby vetry odviali
Z hľadiska jednoduchej prevencie môžeme začať pomalým a dôkladným prežúvaním každého sústa. Jedlo si treba vychutnávať pomaly a nezapíjať ho okamžite tekutinou. Nezabúdajme ani na každodenný lineárny pohyb, ku ktorému sa neráta jazda autom, zato chôdza, plávanie či jóga áno. Všetky dokážu priaznivo stimulovať tráviaci systém a naštartovať autonómne detoxikačné procesy.

A keď poletíte s bruškom ako balónik okolo našej lekárne, určite sa zastavte po radu. V našom sortimente máme rôzne druhy bylinných čajov, tinktúr a voľno-predajných liečiv, ktoré vám poskytnú včasnú a bezpečnú úľavu od každodenných poveternostných vplyvov.


.
Toto je čítané

Poistenie auta: Kryje aj krádež auta?

Každý motorista vie, že jedna z najhorších vecí, ktorá sa s autom môže stať,…

BM: Ustekana sobota