Mesto Senica nenesie zodpovednosť za neudelenie licencie pre účasť vo futbalovej Fortuna lige v sezóne 2022/2023 klubu FK Senica. Pre TASR to uviedla hovorkyňa mesta Tatiana Moravcová. Ako dodala, vedenie mesta iniciovalo a zúčastnilo sa na rokovaní s akcionármi klubu s cieľom, aby v Senici zotrvali futbal a činnosť mládežníckej akadémie.

foto fksenica.eu

“Vo vyjadrení SFZ k neudeleniu licencie sa ako dôvod uvádzajú nesplnené infraštruktúrne požiadavky a finančné kritériá. Na tieto záväzky súkromného vlastníka mesto nemá dosah a preto žiadnym spôsobom nemohlo situáciu ohľadne udelenia licencie ovplyvniť,” uviedol primátor Martin Džačovský.

Mesto podľa svojich zástupcov pravidelne podporuje mládežnícky futbal. V minulých rokoch plynula do klubu finančná podpora z mestského Fondu PRO Senica. Vlani v objeme 80 000 eur na mládežnícky futbal a úhradu energií, rovnaký objem bol schválený aj pre rok 2022. “Termín na podávanie žiadostí o dotácie je každoročne do 28. februára. Žiadosti prejdú prerokovaním v komisiách, mestskou radou a následne sú schvaľované v mestskom zastupiteľstve (MsZ). Dotácie pre rok 2022 boli schválené 21. apríla. Rozhodnutie o neudelení licencie padlo na zasadnutí prvostupňového orgánu už 29. apríla. Z tohto vyplýva, že dotácia ani nemohla ovplyvniť rozhodnutie o udelení licencie,” povedal primátor.

Pálfyovci Knihy.Zahori

Zmluva o poskytnutí dotácie z rozpočtu mesta nadobudla platnosť 19. mája. Samospráva poslala na účet FK Senica prvú čiastku už 23. mája a po vydokladovaní poskytnutých peňazí aj ďalšiu časť 31. mája. “Finančné prostriedky sú zároveň účelovo viazané a žiadateľ klub ich mohol využiť len na úhradu prevádzkových nákladov. Nie na mzdové náklady a iné záväzky, ktoré má klub po lehote splatnosti. Čo je ďalší dôkaz, že finančná pomoc mládežníckemu futbalu mestom bola mediálne zneužitá,” informoval Džačovský.

Ako dodal, ďalšou publikovanou nepravdou je, že mesto uvalilo na FK Senica exekúciu. “Mesto nikdy exekúciu na FK Senica nepodalo. Mesto je menšinovým spoločníkom v spoločnosti OMS ARENA Senica, ktorá je vlastníkom futbalového štadióna. Samospráva má v spoločnosti podiel 26,14 percenta. Mesto nemá väčšinové a teda rozhodovacie právo,” povedal primátor Senice.

Radnica iniciovala rokovanie s akcionármi klubu. “Záujmom totiž je, aby sa v Senici futbal hral aj naďalej a aby zostala zachovaná činnosť mládežníckeho futbalu, keďže v klube momentálne funguje 16 mládežníckych družstiev, čo je približne 300 detí vo veku od šiestich do 19 rokov,” uzavrel primátor.


.
Toto je čítané

Divadlo na hambálku finišuje prípravy na premiéru novej hry

Herci malackého Divadla na hambálku v týchto dňoch finišujú s prípravami na…

BM: Ustekana sobota