Ocenenie Ekologický čin roka v Trnavskom kraji získali najlepšie aktivity zamerané na ochranu a tvorbu životného prostredia, ako aj na zvyšovanie povedomia o ekologicky udržateľnom spôsobe života. TASR o tom informoval odbor komunikácie TTSK.

foto FB Holíč

V 11. ročníku podujatia posudzovala odborná komisia 27 prihlásených projektov v dvoch kategóriách. Na základe vysokého množstva kvalitných projektov kraj udelil aj štyri čestné uznania.

Do prvej kategórie sa zapojili občianske združenia (OZ), obce a dobrovoľníci. Spomedzi prihlásených zvíťazil Miroslav Milota, ktorý na trase Holíč – Hodonín za viac ako dva roky vyzbieral 900 vriec odpadu. Komisia udelila dve druhé miesta. OZ Ober Nussdorf zmapovalo ovocné stromy v okolí Horných Orešian a OZ Cez Kerestúr vysadilo hektár lesa pri obci Križovany nad Dudváhom. Na treťom mieste sa umiestnilo OZ Samaria, ktoré sa zameriava na upcyklovanie odpadových materiálov, a dobrovoľníčka Veronika Sekerová, ktorá sa venuje spracovávaniu zbytkov z výroby.

Záhorácke rádio 2024 01

Druhá kategória bola určená pre materské, základné a stredné školy. Víťazom sa stala základná škola (ZŠ) z Leopoldova s projektom Školský park – miesto na oddych i učenie. Na druhom mieste sa s projektom Vtáčí ostrov umiestnila ZŠ Viliama Paulínyho-Tótha zo Senice. Cieľom projektu bolo urobiť osvetu o Kunovskej priehrade a upozorniť na žijúce vtáctvo. Bronzovú priečku obsadila ZŠ s materskou školou na Námestí Slovenského učeného tovarišstva v Trnave s projektom eko výzvy.


.

BM: Kralici