Svoju kandidatúru na post predsedu Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) ohlásil v piatok (10.6.) Martin Červenka, starosta obce Ratkovce pri Hlohovci. Kandidovať bude ako nezávislý. Nateraz má podporu asi 70 starostov a primátorov. Uviedol to na tlačovej besede.

foto TASR

Červenka oznámil svoju kandidatúru v TTSK ako prvý. Do volieb chce ísť bez podpory politických strán, kandiduje s mottom Trnavský kraj má na viac.

TTSK má byť podľa neho transparentnejší, má efektívnejšie čerpať a míňať európske zdroje. “Má byť predovšetkým komunikatívnejší vo vzťahu k mestám a obciam, má efektívnejšie spravovať cesty, mosty, má sa lepšie správať k slabým a chorým a má ponúknuť viac kultúre,” povedal.

O rozvoji a potenciáli TTSK pred oznámením kandidatúry v Trnave hovoril na piatkovom stretnutí s niekoľkými desiatkami predstaviteľov miestnych samospráv. Zastúpené boli podľa neho všetky regióny kraja – Záhoria, južného Slovenska i okolia Trnavy. “Vieme, ako z nášho kraja urobiť krajšie miesto, potrebujeme však pomoc. Tá bude spočívať v našej spolupráci, v lepšej komunikácii a vo viac uskutočnených projektoch. Čiže viac obnovených ciest, moderných učební pre študentov, zdravotnej starostlivosti i kultúrnych podujatí,” uviedol.

Tulaj december 2023

Za problém, ktorý vníma z postu starostu aj on sám, označil spôsob a formu komunikácie vedenia TTSK. V prípade zvolenia chce zaviesť nový a transparentný systém prerozdeľovania prostriedkov, aby na projektoch mohli participovať v omnoho väčšej miere mestá a obce. “Občania si zaslúžia, aby boli pri tom, keď sa budú rozdeľovať krajské peniaze,” povedal Červenka. Za všetky zanedbania podľa neho hovorí stav mosta v Hlohovci.

Program pre voľby do vyšších územných celkov chce zoskupenie starostov a primátorov predstaviť po lete. V rámci predvolebnej kampane plánuje Červenka stretnutia s občanmi v jednotlivých obciach a mestách.

Martin Červenka pôsobí v obecnej samospráve už tretie volebné obdobie, je členom predsedníctva Združenia miest a obcí Slovenska a tiež občiansky aktivista. Človek na pozícii predsedu kraja má podľa neho mať skúsenosti z verejného života a reálne projekty, má byť politicky nezávislý s atraktívnym a reálnym volebným programom. Nemá byť tým, ktorý namiesto kraja propaguje len seba.


.

BM: Festival Záhrad