Mestom Lanžhot na Břeclavsku, neďaleko slovenských hraníc, len 4 km od obce Brodské, sa v pondelok (13.6.) podvečer prehnala búrka, ktorú sprevádzalo tornádo miernej intenzity F1. Tornádo vyvrátilo stromy a poničilo strechy.

foto Český rozhlas

Metereológovia už počas dňa varovali pred silnou búrkou, ktorá podvečer zasiahla Břeclavsko. Podľa odhadov lanžhotských hasičov poškodil vietor asi 30 striech.

Plocha draka Knihy.Zahori

Odborníci z Českého hydrometeorologického ústavu potvrdili, že sa mestom prehnalo tornádo miernej intenzity F1, ktorého pôvodcom bola dlhožijúca búrková bunka, ktorá vznikla neďaleko Prahy. „Počas pondelkových búrok sa vyskytovali hlavne silné nárazy vetra a lokalne aj krúpy – skôr menšie, do dvoch centimetrov. Niektoré z búrok boli takzvané supercely. Jedná se o intenzívne búrky sprevádzané nebezpečnými javmi, ktoré trvajú dlhšiu dobu, no nemusia byť na velkej ploche. Najsilnejšia bola práve supercela, ktorá postupovala zo stredných Čech, cez Vysočinu do Jihomoravského kraja. Cez Pohořelice, smerom na Lanžhot, a potom ďalej na Slovensko. Dukovany zaznamenali nárazy vetra o rychlosti 91 km/h, Pohořelice 83 km/h,“ poveda Deníku Rovnost Peter Hruška z brnenskej pobočky Českého hydrometeorologického ústavu.

Zdroj: Břeclavský denník


.
Toto je čítané

V Holíči vzdelávajú seniorov ako sa brániť pred podvodníkmi

V stredu (10.4.) sa v Dennom centre Senior klub Holíč uskutočnila preventívna…

BM: Ustekana sobota