Sobášna sieň v Spoločenskom dome, ktorú všetci nazývajú „sobáška“, dostala novú tvár. Obdobie pandémie využilo mesto na úpravy a zmeny priestorov. Prvým krokom bolo kompletné vypratanie obradnej siene, po ktorom nasledovalo veľké upratovanie a čiastočné doplnenie či zmena mobiliáru.

Foto: Stanislav Osuský

„Výsledkom je krásny presvetlený zmodernizovaný priestor, avšak so zachovaním dobového štýlu 80. rokov. Dokonca sme za to dostali aj uznanie od historičky umenia Sabiny Jankovičovej, pretože na Slovensku je málo dobových obradných siení,“ vysvetľuje prednostka Mestského úradu Malacky Ľubica Čikošová.

Vráťme sa na chvíľu do minulosti. Do roku 1982 slúžila na sobáše malá miestnosť na prízemí v budove dnešného okresného súdu. V spomínanom roku sa dokončila nová sobášna sieň, ktorá slúži svojmu účelu dodnes, čiže má 40 rokov. Ako vlani pre Malacký hlas spomínala recitátorka Jana Pagáčová, súčasná sobášna sieň bola pri svojom vzniku a na svoju dobu pekná a veľkorysá: „Hostia vchádzali jednou stranou a druhou vychádzali. Nechýbala ani miestnosť pre ženícha a nevestu a pani matrikárku, kde sa mohli ešte upraviť, ďalej miestnosť pre obradníkov a miestnosť na prípitok. Obradná sieň bola vyzdobená v príjemných teplých tónoch. Obrady sprevádzala živá hudba a krásny spev. Sobáš v takomto priestore bol skutočne dôstojný a pekný. Pri odchode z obradu sa celá svadba mohla pokojne fotografovať na schodoch – nikomu nezavadzali, aj napriek tomu, že veľakrát práve vchádzala dovnútra ďalšia svadba. Bolo to veľmi dobre vymyslené. Toto zaniklo postavením inkubátora a zamurovaním jedného východu sobášnej siene.“

Záhorácke rádio 2024 01

Hoci sa priestory sobášnej siene priebežne upratujú a udržiavajú, posledné veľké úpravy sa robili pred 10 rokmi. Dozrel teda čas na rozsiahlejšiu obnovu. V rámci nej sa vyčistili okná a svietidlá, vymenili sa dosluhujúce žiarovky, opravili sa svietidlá či WC, vytepovali sa sedadlá a koberce. „Dali sme vyčistiť mosadzný štátny znak na čelnej stene, vymaľovať hlavný priestor a zázemie, natrieť radiátory, vymeniť dvere, vertikálne žalúzie a záclony, vyčistiť a opraviť parkety. Dôstojnosť celému priestoru dodáva nový koberec. Nechceli sme ho nahradiť plávajúcou podlahou, hoci tá sa dobre udržiava. Jednoducho, koberec robí priestor útulnejším,“ vymenúva Ľ. Čikošová.

V obradnej miestnosti pribudli bočné panely s mosadznými lištami a decentným LED podsvietením. Príjemné prostredie dopĺňajú dizajnové prvky: hodiny a váza.
Ako nám prezradili matrikárky Annamária Horváthová a Katarína Krišková, vynovená sobáška sa im veľmi páči. „Cítime sa tu veľmi dobre, vyžaruje tu pozitívna energia. Miestnosť je presvetlená a zároveň decentná. Chvália ju aj svadobčania, ktorí si sobášku pamätajú ešte v starom šate,“ zhodli sa obe.

Súčasťou pôvodnej výzdoby bola aj tapiséria (nástenný koberec, gobelín) od Milana Dobeša. Umelecké dielo sa zo steny opatrne sňalo a pod dohľadom reštaurátorky Sylvie Birkušovej bolo odborne vyčistené. Kým sa nájde nové vhodné umiestnenie pre tapisériu, zatiaľ bude nainštalovaná v zázemí obradnej siene.

Informuje mesto na svojom webe


.

BM: Festival Záhrad