Už tradične ponúka Záhorie bohatý víkendový program. Okrem podujatí ako vinobranie, koncert, festival či cyklistické preteky, pripravila Záhorská galéria v Senici aj dve nové výstavy pre milovníkov umenia.

Už v piatok (17.6.) sprístupnia v historických priestoroch senickej galérie dve výstavy. Autorkou prvej je Petra Nováková Ondreičková. „Anabióza je zmena správania sa organizmov v dôsledku nepriaznivých životných podmienok. Autorku zaujímajú podobné javy, kde skryté formy života prežívajú v ukrytých a maskovaných variáciách. Vidí v nich analógiu ľudského správania sa v modelových alebo, naopak, zriedkavých situáciách,” uviedla kurátorka výstavy Beata Jablonská.

Druhou sprístupnenou bude výstava Politikum. Peter Valiska Timečko prostredníctvom svetelného objektu otvára diskusiu o politických pomeroch v slovenských reáliách. „Je to diskusia o autentických morálnych hodnotách a postojoch v časoch hodnotovej spoločenskej krízy. Politikum vstupuje do ľudí a vytvára tak akciu politického tlaku o rôznych témach, ktoré formujú prijímateľa,“ uviedol kurátor výstavy Róbert Makar. Obe výstavy potrvajú do 10. augusta.

Malacké pohľady Knihy.Zahori

Kto má rád aktívny oddych s ochutnávkou vína, môže v sobotu (18.6.) navštíviť obec Prietržka neďaleko Skalice, kde je pripravené podujatie Deň otvorených búd. Svoje produkty návštevníkom ponúkne takmer 20 vinárov a pripravený je aj kultúrny program.

Len o pár kilometrov ďalej v Holíči sa v sobotu popoludní uskutoční Wywar Castle Fest. V areáli Holíčskeho zámku si na svoje prídu deti aj ich rodičia. Popoludnie začnú divadelným predstavením pre najmenších. Chýbať nebude ani rytiersky turnaj a šermiarske vystúpenia. Večerný program doplnia hudobné zoskupenia, v nočných hodinách DJ Marsy.

Tradičná rozprávková trasa lesom so súťažami a s rozprávkovými bytosťami Kráľovský rozprávkový pochod je v sobotu pripravená najmä pre mladších návštevníkov Zlatníckej doliny v Skalici. Dĺžka trasy, ktorej štart aj cieľ je na chate Amor, je 8,8 km a bude schodná aj s kočíkom. Sobotu v Skalici doplní netradične hip-hop, ktorý čaká na návštevníkov Orlovne.

Pre fanúšikov cyklistiky je pripravené v Stupave podujatie Kaktus bike maratón, ktorý je súčasťou Župného pohára. Pre cyklistov sú pripravené tri trasy. Najnáročnejšia má dĺžku 76 km, druhá 42 km a tretia 25 km. Štart všetkých kategórií je v sobotu predpoludním.


.
Toto je čítané

Festival Fest Zdravo v Jánoch prinesie sériu prednášok a rozhovorov o zdravom životnom štýle

Festival zdravého životného štýlu Fest Zdravo v Malom parku pri zdravotnom stredisku…

BM: Ustekana sobota