Počas nedávneho náboru na malackých školách do novovznikajúceho mládežníckeho volejbalového tímu Volley Team Záhorie sme sa stretli s garantom projektu a dlhoročným trénerom slovenskej reprezentácie Petrom Kalným. Okrem iného sme sa ho pýtali, či je volejbal finančne náročný a či sa ním dá uživiť.

Peter Michalovič a Peter Ondrovič

Mnohí rodičia vyberajú športy pre svoje deti nielen podľa finančnej náročnosti či toho, akému športu sa venovali sami v minulosti, no tiež zvažujú, či si ním dieťa bude vedieť v budúcnosti prípadne zarobiť. Faktom zostáva, že šport by mal byť predovšetkým o zdraví a pohybe, rodič však vždy bude strážiť aj financie a myslieť možno až príliš dopredu.

Vo všeobecnosti by malo pri financovaní športu rodičom onedlho pomôcť tzv. krúžkovné, ktoré chce zaviesť vláda. Príspevky na mimoškolské aktivity pomôžu nielen odľahčiť rozpočet rodiny, tiež zvýšia šance na rozvoj športov. Pomoc však bude účinná iba tam, kde sa už s mládežou pracuje a je šanca na ďalší rozvoj. V Malackách majú rodičia na výber už dnes.

Výchove mladých športovcov sa venuje mnoho klubov a prípadná finančná podpora od štátu môže rozšíriť jej dostupnosť pre viac detí.

Volejbal nikdy nepatril a ani nepatrí medzi drahé športy. Nie je to hokej, dieťa sa nemusí voziť do Bratislavy či Česka, aby športovo rástlo. Podľa P. Kalného je ideálny stav, keď dieťa po vyučovaní ide na tréning rovno do telocvične vo svojej škole či prípadne inde v rámci mesta. „Volejbalom sa živiť dá. Dnes tu boli dvaja hráči, ktorí sa tým živia,“ povedal P. Kalný a prezradil ešte jeho jednu výhodu: „Je totiž naviazaný na vysokú školu – či u nás alebo v Česku. Vďaka volejbalu si veľa ľudí môže neskôr nájsť dobrú prácu, a to vidí málokto. Veľmi veľa hráčok voľakedy odchádzalo zo Slávie do Švajčiarska. Išli tam ako hráčky a neskôr sa tam z nich stali učiteľky telesnej výchovy Švajčiarsku. To sú tí ľudia, ktorí sa možno neživili volejbalom, no dnes sa živia práve vďaka volejbalu.“

Trnavské rádio Tak akorát 2024

Opory reprezentácie začínali v Malackách
Dvojica úspešných slovenských reprezentantov Peter Michalovič a Peter Ondrovič začínala s volejbalom v športových triedach na ZŠ Záhorácka. Obaja hrávali za Strojár a neskôr prešli na strednú športovú školu do Trenčína, ktorý so študentmi hrával aj extraligu. Peter Michalovič zamieril z Trenčína do českej ligy, Peter Ondrovič okľukou cez Nemecko tiež. Už dlhé roky patria k oporám slovenskej volejbalovej reprezentácie.

Peter Michalovič
Nedávno získal už po tretíkrát cenu pre najlepšieho volejbalistu roka. Ocenenie prišlo po úspešnej sezóne v Grécku. Do Foinikas Syros prešiel pred sezónou z francúzskeho Nantes a hneď prispel k triumfu v gréckom Superpohári. Sezóna mala svoje pozitíva aj negatíva. Finále gréckeho pohára nakoniec nevyšlo, no podpísalo sa pod to aj množstvo zranení, ktoré sa ťahali s tímom počas celej sezóny. V lige skončil Foinikas tretí. „Nie každý zápas mi vyšiel, ale hral som viac-menej stabilne a bol som najviac bodujúcim hráčom gréckej ligy,“ povedal P. Michalovič. V Grécku je spokojný a plánuje tam zostať aj ďalšiu sezónu, aby tímu dopomohol k ešte lepším výsledkom.
Reprezentácia sa na začiatku sezóny zúčastnila na majstrovstvách Európy, no nepostúpila zo skupiny. So svojimi výkonmi Peter nebol spokojný, no bolo to práve v období, keď jeho mladšia sestra Monika, tiež výborná volejbalistka, bojovala o život. Jej organizmus napadla zriedkavá bakteriálna infekcia a žiaľ, lekári jej museli amputovať obe nohy. Monika je však veľká bojovníčka a nedávno napriek všetkému dokončila bakalárske štúdium na univerzite v americkom Buffale. Peter bol spolu s rodinou pri tom.

Peter v reprezentácii patrí medzi skúsených hráčov, no reprezentačnú kariéru ešte nechce zavesiť na klinec, „Veď ešte nie som taký starý,“ vraví s úsmevom. V auguste absolvuje s reprezentáciou kvalifikáciu na majstrovstvá Európy.

Peter Ondrovič
Minulú sezónu hral v belgickom klube Lindemans Aalst. Prišiel tam po 4-ročnom pôsobení vo VK Jihostroj České Budějovice s ktorým v roku 2019 získal ligový titul. V Belgicku zažil silnú konkurenciu: „Sezóna bola náročnejšia, intenzívnejšia a ťažšia. Hráči medzi sebou vytvárajú tlak, a to sa odráža na kvalite tréningov aj na úrovni ligy.“ Lindemans Aalst skončil v lige na 4. mieste a v pohári sa dostali až do finále.
Peter počas náboru mladých talentov v Malackách ešte nechcel prezradiť svoje ďalšie pôsobisko. Odhalil to až o pár dní neskôr: vráti sa do Českých Budějovíc. Dôvodom je okrem iného aj väčšia blízkosť k domovu.

Pokračovanie v tradícii
Obaja sú jednými z posledných výraznejších volejbalových mien, ktoré vzišli z nášho mesta. Malacky majú nepochybne silnú volejbalovú tradíciu, no už je to viac ako 10 rokov, čo zmizli z volejbalovej mapy Slovenska. Nová volejbalová škola má na čo nadväzovať a vyzerá to tak, že sa jej už za prvé týždne pôsobenia aj vďaka obom Petrom podarilo vzbudiť výraznú odozvu u detí aj u rodičov. Dokazuje to aj nedávny volejbalový nábor počas Dňa detskej radosti. Všetko sa ukáže až od septembra, keď Volley Team Záhorie rozbieha detské tréningové skupiny v Malackách aj v okolitých obciach.

Ján Hargaš, web mesta Malacky


.
Toto je čítané

Hádzaná: Záhoráci body z Topoľčian nepriviezli

Záhoráci dokázali zmazať sedemgólové manko v Topoľčanoch, ale nezvládli záver zápasu a nakoniec body…

BM: Ustekana sobota