V rumunskom meste Targu Mures sa začiatkom júna konal triatlonový festival, ktorého súčasťou boli aj majstrovstvá sveta v kros triatlone. Na štarte nechýbal ani skalický triatlonista Boris Janata v silnej konkurencii pretekárov z celého sveta.

Preteky pozostávali z 1km plávania, 27km MTB (1000m prevýšenie) a 7km (250m prevýšenie) terénny beh.

„Majstrovstvá sveta v kros triatlone, pretek, na ktorý budem dlho spomínať a nezabudnem. Na jednom mieste pretekári z celého sveta,” začína rozprávanie Skaličan Boris Janata.

Samotný pretek sa začal pre Borisa veľmi dobre, z plávania išiel na 3. mieste, v prvom úseku MTB, kde sa stúpalo na hlavný okruh sa dostal na čelo. MTB malo štyri okruhy, dva z nich jazdil na prvom mieste.

Teplo, ktoré bolo počas pretekov dalo zabrať, vždy radšej zastavil na občerstvovačke  aj za cenu straty nejakých sekúnd než celého preteku. Pred koncom posledného kola si už dával pozor, lebo cítil náznaky kŕčov.

Do depa som prišiel na treťom mieste. V prvom kole na behu som sa dostal na druhé miesto ale do druhého som išiel s náznakmi kŕčmi, ktoré má trápili v poslednom okruhu MTB.”

Najťažšie boli stúpania na behu, postupne Borisa Janatu obehli dvaja pretekári, no stále sa snažil držať vo svojom tempe. Do cieľa dobehol na 4. mieste celkovo a 3. mieste v kategórii muži 25-29 rokov.

Malacké pohľady Knihy.Zahori

“Spočiatku to boli zmiešané pocity, pretože som sa cítil naozaj parádne, preteky mi sadli, užíval si ich, ale nakoniec beriem aj takéto umiestnenie a radšej medailu ako nič. Pri pretekoch som sa sústredil len na jedno a bojovať o čo najlepší výsledok a vzhľadom na všetky okolnosti, ktoré sa mi cestou a aj na mieste stali to beriem ako víťazstvo,” hodnotí závod.

Splnil sa mu sen vrátiť sa do Rumunska na veľké podujatie a urobiť pekný výsledok v deň jeho narodenín.

Súčasťou Transylvania triathlon festival bol aj Dracula night swim – plávanie po zotmení, kde opäť nechýbal a vo skvelej atmosfére získal 1. miesto v kategórii muži 20-29 rokov.

“Týmto chcem poďakovať hlavne rodine, za ich podporu a pomoc, vďaka nim sme to zvládli. Ďakujem taktiež Tomášovi Jurkovičovi za prípravu a načasovanie na tento pretek, je v tom naozaj špička,” pobvedal pre Záhorí.sk Boris Janata.


.

BM: Festival Záhrad