Vďaka záchytným parkoviskám a prestupným terminálom môžete pohodlnejšie prestúpiť na vlak a odviezť sa do cieľa svojej cesty v Bratislave. Teraz máte o dôvod viac nechať svoje auto doma, k vlaku sa priviezť aj autobusom a na jeden lístok prestúpiť na vlak. V Bratislavskom samosprávnom kraji (BSK) vzniklo v poslednej dobe takýchto projektov päť a ďalšie sú vo výstavbe.

Ilustračné foto Sv. Jur

„Dopravná situácia v našom kraji je už niekoľko rokov neúnosná. A to nehovorím len o kolónach, ale aj o špinavom vzduchu, prachu, hluku. Vo väčšine áut sedí len jeden cestujúci. Obyvateľov, ktorí nevedia prejsť kvôli autám z jednej strany ulice na druhú, by ste našli nespočetné množstvo. Ak ráno alebo večer chytíte zlý čas, bezmocne trčíte v zápche. Naše úzke regionálne cesty sú také vyťažené ako diaľnica D1 v Prešovskom či Košickom kraji,“ vysvetľuje predseda BSK Juraj Droba.

Záchytné parkoviská nájdete pod označením Park and Ride (P+R). Zaparkuj a choď (verejnou dopravou). „Ak žijete mimo hlavného mesta, ráno sadnete do auta alebo na bicykel, pohodlne odparkujete na stanici a presadnete na vlak či autobus. Prečítate noviny, pozriete aktuality na sociálnych sieťach, a hlavne nehľadáte v centre miesto na parkovanie. Vďaka integrovanej doprave (IDS BK) vám na vlak, autobus aj MHD stačí už iba jeden cestovný lístok. Cestovné poriadky autobusov sú nastavené tak, aby nadväzovali na príchody a odchody regionálnych vlakov a aby ste sa bez zbytočných prestojov dostali domov alebo do cieľa svojej cesty.“

V Bratislavskom kraji v nedávnom období vzniklo takýchto projektov päť. Na Záhorí sa prestupný terminál nachádzajú pri železničnej stanici v Malackách (trať č. 110 v smere do Kútov).

Vo výstavbe je v súčasnosti prestupno-dopravný vo Veľkých Levároch.

„Kvalita života závisí od kvality dopravy viac, ako si uvedomujeme. Lebo v nej trávime hodiny a podriaďujeme jej svoje plány. Preto je zlepšovanie infraštruktúry dopravy, predovšetkým koľajovej, pre Bratislavský kraj prioritou. Osobitnú pozornosť jej venujeme v strategickom dokumente s názvom Plán udržateľnej mobility Bratislavského kraja. Ako vidíte, už to nie je len pár lastovičiek, ktoré by ste spočítali na prstoch jednej ruky. Ja viem, že mnohí z vás povedia – bez auta sa nezaobídem. Deti, pracovné stretnutia, nákupy. Ale ak čo i len časť z nás prestúpi z áut do verejnej dopravy, všetkým sa nám bude ľahšie dýchať. A to doslovne,“ dodal župan Juraj Droba.


.