Vydavateľský tím z Kynceľovej v spolupráci s miestnymi fotografmi na Záhorí pripravuje čarovnú knihu o Skalici a jej okolí. Odprezentujú sa v nej aj ostatné obce okresu.

Fotopublikácia, ktorá čoskoro uzrie svet kníh, obsahuje unikátne zábery od miestnych fotografov na okres Skalica. Úplnú informovanosť o atrakciách regiónu, ako aj kultúrno-historických pamiatkach dopĺňa pútavý popis a obsahové články.

Výsledok práce šikovných fotografov

Tým, že v tomto regióne žijú, poznajú ho do takej miery, že dokážu vystihnúť moment, kedy sa daný objekt, prírodná scenéria či kultúrno-historická pamiatka ukáže v netradičnom svetle. Takto jedinečne zachytené zábery budú zviditeľnené prostredníctvom unikátnej pripravovanej knihy Čarovná Skalica a okolie.

Ako povedal autor knihy Martin Kmeť: „Mnoho miestnych fotografov má jedinečné až umelecké zábery svojho mesta, obce či regiónu. No nevedia, ako ich môžu využiť a zviditeľniť. Preto im dávame možnosť zapojiť sa do tohto projektu, kde môžu svoju prácu odprezentovať a ukázať tak svetu“.

Obsah bude tvoriť viac než 100 jedinečných fotografií

Kráľovské mesto zohrávalo dôležitú úlohu už v histórii. Hoci dnes je to menšie mesto z pohľadu obyvateľstva, no kultúrne sa rovná tým najväčším. A to, čo ponúka svojim návštevníkom, naozaj nie je málo. „Kniha obsahujúca viac než sto unikátnych záberov bude prezentovať všetko to, čo Skalica a jej okolie vie ponúknuť domácim i zahraničným návštevníkom. V nej čitateľ nájde aj menej známe, možno i nepoznané prírodné skvosty či zaujímavé miesta po kultúrno-historickej stránke. Čarovné fotografie priblížia jedinečný kolorit tohto zdanlivo nenápadného regiónu. Prostredníctvom umeleckých fotografií bude mať možnosť spoznať nepoznané kúzlo Čarovnej Skalici a jej okolia každý,“ približuje autor a redaktor pripravovanej knihy, Martin Kmeť.

 Inšpirácia aj pre zahraničných turistov

Aby bola kniha atraktívna a využiteľná aj zahraničnými turistami, dôležitú prípravu knihy má na zodpovednosti projektová manažérka Miroslava Daranská. Preto druhá časť knihy bude pozostávať z informácií o samosprávach, kultúrnych i vzdelávacích inštitúciách či regionálnych podnikoch, ktoré pôsobia v skalickom okrese. Podľa slov Miroslavy Daranskej sa súčasťou knihy môže stať aj široká verejnosť. „Články o pôsobení a činnosti rôznych objektov a inštitúcií dotvoria celkovú mozaiku života v Skalici a jej okolí. Všetky články, ako aj popisy k fotografiám, budú nielen v slovenčine, ale aj v anglickom jazyku. Tým dostáva kniha vyššiu hodnotu a tak bude slúžiť nielen pre domácich, ale i zahraničných návštevníkov. Táto kniha bude vhodná aj ako reprezentačný dar, v ktorom sa mesto Skalica ako aj jej okolie prezentuje prostredníctvom fotografií. Tak dostane čitateľ inšpiráciu a námet, kam sa vybrať na výlet,“ dodáva Miroslava Daranská.

Svoj rodný kraj možno poznáme dobre. No či ho vieme odprezentovať natoľko, aby k nám zavítali aj turisti zo zahraničia je už náročnejšie. Preto aj kniha Čarovná Skalica a okolie má pomôcť cestovnému ruchu na Záhorí rásť.


.