Slovenský zväz záhradkárov upozorňuje pestovateľov sliviek na tzv. Skorú, alebo nepravú červivosť plodov, ktorá je spôsobovaná piliarkou slivkovou a piliarkou žltou. Obe prezimujú v pôde v štádiu larvy a na jar sa kuklia.

Dospelé piliarky nalietavajú na kvitnúce slivky a samičky zapúšťajú po jednom vajíčku do kalichov odkvitajúcich slivkových kvetov. Vyliahnuté larvy, tzv. pahúsenice vyžierajú vnútajšok plodov, ktoré s typickým otvorom predčasne opadávajú. Larva opustí vyžratý plod a postupne vniká ešte do ďaľších plodov. Dorastená larva napokon s plodom spadne na zem , opustí ho a vlezie asi 15 cm hlboko do pôdy pod stromom slivky, upradie si okolo tela tzv. kokón a v ňom prezimuje. Na sledovanie a odchyt piliarok sa využívajú biele lepové doštičky. Proti skorej červivosti piliarkami spôsobovanej sa v čase opadu posledných bielych korunných lupienkov a nikdy nie skôr, hlavne pokiaľ na kvety ešte nalietavajú včely používajú tieto účinné prípravky : Calypso 480 EC, Mospilan 20SP a Bulldock 25 EC.

Skoro pučiacim odrodám viniča sa už asi týždeň nalievajú púčiky a preto sa blíži aj termín ošetrovania proti akarinóze – kučeravosti, ktorú spôsobuje vlnovník viničový a proti erinóze – plstnatosti, ktorú spôsobuje hálkovec viničový. Oba prezimujú ako dospelé roztoče a na jar cicajú na pučiacich listoch. Kučeravosť aj plstnatosť viniča škodí hlavne zmenšením asimilačnej plochy a postupnou nekrotizáciou listov viniča. Pred pučaním, alebo počas pučania, keď sa na vrcholových pukoch objaví slabá vata je účinná Sulka, neskôr v štádiu tzv. včielky sa zasahuje prípravkom Sulikol K, Thiovit Jet a Kumulus WG. Bez ohľadu na vegetačné obdobieje povolený akaricíd Ortus 5SC, ktorý možno aplikovať i na list počas vegetácie. Postreky proti roztočom sú účinné, len ak teplota dosiahne aspoň 12-15°C.

Povolené koncentrácie doporučovaných chemických prípravkov nájdete na príbalových letákoch.

Ing. Alojz Kunštek, predseda ZO SZZ Sekule


.
Toto je čítané

Muž v Holíči mieril na autá dlhou airsoftovou zbraňou

Na hlavnom ťahu medzi mestom Holíč a hraničným priechodom s Českou republikou…

BM: Ustekana sobota