Záhorák Tomáš Masaryk, tenista na vozíku z Holíča, by si chcel konečne splniť svoj športový sen a prebojovať sa na paralympijské hry, ktoré sa budú v roku 2024 konať v Paríži.

K tomu však potrebuje získavať body do svetového rebríčka a tie iba na domácich turnajoch či v Čechách nezíska.

Tak sa vybral do sveta, no viac dotované (bodovo) turnaje. V tureckej Antályi štartoval na dvoch turnajoch kategórie Quad svetovej série Uniqlo Wheelchair Tenis Tour, kam bol na základe predchádzajúcich výsledkov a posúdenia klasifikátormi v tomto roku preradený.

Prvý turnaj Can Uner Open série ITF2 mu priniesol predovšetkým ďalšie skúsenosti v zápasoch s hráčmi vyššej výkonnostnej kategórie vo svetovom rebríčku. Dostal sa však do silnejšej polovice žrebovacieho pavúka a hoci v prvom kole zdolal domáceho hráča Karatasa v dvoch setoch 6:3, 6:4, v ďalšom ho však čakal neskorší víťaz turnaja Juhoafričan Donald Ramphadi, ktorému podľahol 3:6, 2:6.

Vo štvorhre však Tomáš Masaryk spolu s Britom Antony Cotterillom prehru Ramphadimu vrátil, keď ho spolu s Kaplanom (Tur.) zdolali 0:6, 7:6 a 10:5. V semifinále sa však Brit zranil a tak museli stretnutie skrečovať.

Paradoxne aj na turnaji Kemal Sahim Open série ITF3 mal Tomáš Masaryk tých istých súperov. Karatasa zdolal 6:3, 6:2 a Ramphadimu podľahol 1:6, 2:6. Ramphadi si však pre štvorhru vybral práve Masaryka a spolu dokráčali až do víťazného finále, keď v semifinále zdolali najvyššie nasadený pár Shaw (Kan.), Silva (Bra.) a vo finále dvojicu Myung Je Kim (Kor.), Kel Usami (Jap.) zhodne 6:2, 6:0.

Ilustračné foto FB Tomáš Masaryk

Po turnaji v Turecku štartoval Tomáš Masaryk v prvej polovici júna na ďalšom turnaji svetovej série Izrael Open 2022. V 1. kole dvojhry zdolal domáceho Vaknina hladko 6:0, 6:0. V 2. kole pripravil doslova šok, keď zdolal turnajovú jednotku a 8. hráča svetového rebríčka Američana Bryana Bartena, dokonca hladko v dvoch setoch 6:2, 6:3. Až v semifinále ho zastavil neskorší víťaz, Kanaďan Shaw 3:6, 0:6.

V štvorhre spolu s Bartenom po semifinálovej výhre s izraelskou dvojicou Chayot – Weinberg 6:7, 6:0, 10:4 vyhrali aj finále s kanadsko – kórejskou dvojicou Shaw – Seung Kim 6:3, 7:5.

„Postupne sa v novej kategórii udomácňujem a zvykám si na tempo a systém hry. Pociťujem výrazný rozdiel medzi výkonnosťou TOP svetovej sedmičky a ostatnými hráčmi. Musím na sebe ďalej pracovať a verím, že ak sa mi bude ďalej dariť, môžem sa čoskoro reálne ocitnúť niekde okolo 10. miesta svetového rebríčka. Všetko má však svoj čas, čakajú ma ďalšie turnaje, vďaka bodom z nich sa môžem posúvať k TOP 10, čo mi dáva dobrý predpoklad pre absolvovanie množstva kvalitných zápasov a získanie ďalších cenných skúseností,“ zhodnotil Tomáš Masaryk svoje účinkovanie v Turecku a Izraeli.

Najbližšie mu budeme držať palce na turnajoch v Madride a Barcelone.


.
Toto je čítané

Hokejbal: O finalistovi sa rozhodne tento víkend v Skalici

Hokejbalová extraliga pokračovala uplynulý víkend ďalšími semifinálovými zápasmi play-off. Hokejmarket Skalica čakala…

3D filamenty 2023