Dnešný článok venujeme ženám. A nie je na tom nič diskriminačné. Zápalom močového mechúra trpia až 50–krát častejšie ako muži a o mužovi s vaginálnou infekciou ešte nikto jakživ nepočul. Zato ženy si s jednou aj druhou diagnózou vytrpia dosť a to aj na letnej dovolenke.

 

Keď stvoriteľ tepal z Adamovho rebra Evu, vytepal jej kratšiu močovú rúru a vnútorné reprodukčné orgány. Ako nositeľky dedičného hriechu za to platíme neporovnateľne vyššou náchylnosťou na zápal močového mechúra a vaginálnej infekcie, ktorých pribúda najmä v lete. Poďme si povedať, ako ich rozpoznať a včas voči nim zakročiť, aby sme sa miesto dovolenky neocitli v očistci, či rovno v pekle.

Mechúr v ohrození
Pálenie pri močení, bolesti v podbrušku, neustále nutkanie na močenie,  pri ktorom je problém vytlačiť pár kvapiek, tmavé zafarbenie moču. Bingo! Váš mechúr si práve vytiahol dovolenkového žolíka. Na otázku
“Prečo práve ja?!” existuje niekoľko vysvetlení.

Buď sa o kolonizáciu vášho močového ústrojenstva pokúša nejaká baktéria alebo ste podcenili pitný režim, posedeli si v mokrých plavkách v tieni na studenom podklade alebo spali v klimatizovanej miestnosti naboso a možno aj nahá!

Čo s načatým mechúrom?
Nech už sú príčiny akékoľvek, je veľmi vhodné začať s liečbou, kým sú príznaky ešte veľmi mierne a nečakať na ich zhoršenie. Zvýšte príjem tekutín na 3 – 4 litre denne, napriek nepríjemnému páleniu je časté močenie najlepší spôsob ako vyčistiť močové cesty.

Vhodné na pitie sú napríklad čaje z listov medvedice lekárskej, žihľavy a prasličky alebo brusnicové šťavy. Úľavu od bolesti prinášajú tiež prasličkové sedacie kúpele a túlenie sa k termofľaši.

Do pojazdnej lekárničky si tiež určite nezabudnite hodiť niečo na zmiernenie príznakov zápalu močového mechúra. Obľúbené a účinné sú doplnky výživy z brusnice kanadskej alebo cukor D-manóza (vhodná aj pre diabetikov), ktoré tiež môžete užívať v rámci prevencie. Ak sa k bonusovým symptómom pridá teplota a bolesti neutíchajú, vyhľadajte odbornú lekársku pomoc.

6 opatrení proti zápalu

  • Počas teplých dní nepodceňujte silu studených povrchov a noste šľapky alebo ponožky
  • Nenechávajte na sebe schnúť plavky
  • Pite minimálne 1,5 litra nesladených tekutín denne
  • Vykonávajte potrebu viackrát denne, nenechávajte to vždy na poslednú chvíľu; s močom sa vyplavujú aj škodlivé baktérie
  • Obmedzte nosenie nohavičiek strihu Tanga, pri ich nosení dochádza častejšie k prenosu baktérií z konečníka do močového ústrojenstva
  • Noste spodnú bielizeň s čo najvyšším obsahom bavlny a perte ju na 60°

 

Keď protestuje vagína
Vagína, ktorá sa s výnimkou obligátnej menštruácie a sexuálneho apetítu nijako zvlášť neprejavuje, bude s najväčšou pravdepodobnosťou zdravá vagína.

Skúste však stráviť nejaký čas v zle udržiavanom bazéne, poseďte si v mokrých plavkách na jeho okraji, kde sa už v zárodku rozliezajú kadejaké plesne, spoťte sa v lykrových tangáčoch do koženkových legín, zakončite to nechráneným pohlavným stykom na hotelovej palande a konfederácia odborov za zdravé vagíny vám prostredníctvom tej vašej hovorkyne dá pocítiť, čoho sú vagíny schopné.

Skúsenosť s vaginálnou mykózou hlási minimálne raz za život 75 % žien. Pre niektoré zostane takáto skúsenosť ojedinelou epizódou, ak je v hre oslabená imunita, čelia jej ženy opakovane, pričom percento výskytu stúpa práve v letných mesiacoch.

Príznaky sa pohybujú na škále od nepríjemného svrbenia – vagína sa začína ozývať, pálenia – vagína vyjadruje rozčarovanie, cez biely hrudkovitý výtok – vagína verbalizuje svoje námietky voči vášmu životnému štýlu, až po bolesti v podbrušku – vagína sa dožaduje svojej vlastnej autonómie.

Ako dosiahnuť zmierenie
Upokojiť vlastnú vagínu v štrajku nemusí byť úplne jednoduché. Každopádne sa odporúča začať s terapiou okamžite. Podobne ako v prípade močového mechúra je viac než vhodné posilniť cestovnú lekárničku o voľnopredajné vaginálne krémy, tablety či čapíky, ktoré sú na terapiu vaginálnych mykóz určené.

Pri ľahších formách môže nastať úplné vyliečenie, vždy je však vhodné po prekonaní alebo potlačení mykózy navštíviť po dovolenke svojho lekára či lekárku a nechať sa vyšetriť odborne. Niektoré druhy bakteriálnych mykóz predstavujú potenciálne nebezpečenstvo pre ďalšie orgány v ženskom tele.

Dovolenka ako z rozprávky
Kým vyrazíte za oddychom alebo v ústrety letným dobrodružstvám, zastavte sa u nás v lekárni. Pomôžeme vám doplniť do príručnej lekárničky všetko, čo vás môže uchrániť pred zápalom močového mechúra či vaginálnou mykózou v rámci prevencie, zásobíme vás všetkým potrebným pre prípad, že prevencia nezaberie a najmä vám pomôžeme nastaviť to správne dávkovanie. Aby ste s mechúrikom a vagiňúrikom mali dovolenku ako z rozprávky.

Váš Lekárnik


.
Toto je čítané

Poistenie auta: Kryje aj krádež auta?

Každý motorista vie, že jedna z najhorších vecí, ktorá sa s autom môže stať,…

BM: Ustekana sobota